Подршка Ирске министарке Крајтон путу Србије ка европским интеграцијама

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић разговарао је данас са министарком за европске послове Ирске Лусиндом Крајтон о наставку европских интеграција Србије и изазовима са којима се наша земља суочава на путу ка Европској унији.

Министар Љајић је том приликом истакао да је пуноправно чланство у Европској унији апсолутни спољнополитички приоритет Србије и да Влада чини максималне напоре како би у што скоријем року добила датум почетка преговора за приступ ЕУ. То би био до сада највећи искорак у процесу европских интеграција Србије, додао је Љајић.

Министарка Крајтон изразила је пуну подршку Ирске напорима Србије на путу ка ЕУ и изразила надање да ће наша земља за време председавања Ирске Саветом министара ЕУ, које ће трајати од 1. јануара до 30. јуна наредне године, добити датум почетка преговора.

Министар Љајић је додао и да је Србија учинила највише од свих земаља на Балкану у процесу помирења и учвршћивања добросуседских односа и да има пуно морално право да од међународне заједнице захтева свеобухватну, темељну и независну истрагу о трговини људским органима Срба и других неалбанаца на Косову после 1999. Године, о чему постоје озбиљне индиције које су наведене у извештају известиоца Савета Европе Дика Мартија.