Лазаревић: Одлучни смо да завршимо процес дигитализације

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација одлучно је у томе да све слободне фреквенције искористи за завршетак процеса дигитализације у Србији, изјавио је данас Танјугу државни секретар Стефан Лазаревић.

Он је навео да је министарство до сада више пута указивало на то да је недостатак радиофреквенцијског спектра и слободних фреквенција једна од основних кочница развоја и завршетка дигитализације, а то је и ЕУ навела у писму које је упутила том министарству.

ЕУ у писму наводи да у потпуности подржава напоре министарства у процесу дигитализације и позива да се слободне фреквенције искористе за проширење Иницијалне мреже у циљу пробног тестирања дигиталног сигнала.

ЕУ је у свом писму сада поновила став који је исказивала и раније, рекао је Лазаревић, а то је да слободне телевизијске фреквенције треба искористити за завршетак процеса дигитализације.

Он је подсетио да је Министарство у понедељак у процедуру ставило План расподеле који омогућава да се све слободне фреквенције искористе за завршетак процеса дигитализације.

Након добијања свих позитивних мишљења, и након што РРА донесе коначцу одлуку, биће отворен пут да наше министарство донесе тај План расподеле, који би омогућио да се те слободне фреквенције искористе за дигитализацију, рекао је Лазаревић.
То конкретно значи, како је објаснио, бржи и сигурнији завршетак процеса дигитализације и ослобађање радиофрекевенцијског спектра.