Скупштина Републике Србије синоћ је усвојила измене Закона о министарствима, чиме ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација бити реорганизовано.

 

Тим поводом, досадашња министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Татјана Матић, саопштила је неке од најважнијих постигнутих резултата од 2020. када је именована на ту функцију.

 

„У времену глобалне здравствене, економске и енергетске кризе, током ове две године направили смо корените промене и остварили смо рекордне резултате. Захвални смо свима који су нас подржавали на том путу, највише грађанкама и грађанима Републике Србије“, поручила је Матић.

 

Она је навела да је сектор туризма потпуно опорављен од последица пандемије, те да су резултати максимизирани и да је остварен рекордан број туристичких долазака – од почетка 2022, Србију је посетило више од 3 милиона туриста, а девизни прилив од туризма до краја августа превазишао је 1.5 милијарду евра.

 

Ваучерима за одмор омогућено је домаћим туристима да уживају у лепотама своје земље, а постављене су и основе регионалном туризму потписивањем Меморандума о сарадњи у области туризма на Западном Балкану, рекла је Матић.

 

Одржан је први међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“ у Београду, започет пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“ у сарадњи са Републиком Албанијом и Републиком Северном Македонијом, што је показало колико је моћан економски потенцијал туризма, нагласила је она.

 

Матић је такође навела да је Београд кандидован за домаћина изложбе ЕКСПО 2027, а да је Србија препозната као значајна инвестициона и туристичка дестинација на Светској изложби EКСПО 2020. у Дубаију. Уз то, UNWTO је прогласила Мокру Гору за једно од најбољих туристичких села на свету 2021, а Michelin водич за Београд је уврстио 14 престоничких ресторана у своју селекцију и одао признање локалној гастрономској понуди наше земље, рекла је Матић.

 

У сектору телекомуникација, почела је изградња широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима којим се покрива више од 150.000 домаћинстава у преко 800 руралних насеља и приведен је крају пројекат увођења брзог интернета у 1.800 школа, саопштила је Матић и навела да је сектор телекомуникација убрзао дигитализацију јавне управе, побољшао услове за пословање мобилних оператора и припремио нацрте Закона о електронским комуникацијама и Закона о широкопојасном приступу. Такође, рекла је она, вођено је рачуна о најмлађима и њиховој безбедности радом Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

 

Матић је оценила да се сектор трговине суочио са увезеном инфлацијом, глобалном кризом и непредвидивим околностима, али да је учињено све да биланси и цене хране, поготово основних животних намирница, остану задовољавајући, као и да снабдевеност тржишта дериватима нафте у Србији буду потпуни и уредни.

 

Досадашња министарка трговине, туризма и телекомуникација пожелела је мудрост, срећу и марљивост свима који ће наставити да раде на важним питањима у овим областима за постизање још бољих резултата и још већих успеха.