Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Татјана Матић, саопштила је да су најновији подаци о девизном промету у сектору туризма, објављени управо на Светски дан туризма, необорив доказ не само опоравка, већ и незаустављивог напретка овог сектора. 

 

Матић је навела да је девизни прилив од туризма закључно са првих седам месеци 2022. године превазишао 1.2 милијарду евра, што је пораст од 52,7% у односу на исти период 2021. године и пораст од 66,8% у односу на првих седам месеци 2019, иначе до сада најуспешније туристичке године, када је прилив од туризма у истом периоду износио 738 милиона евра.

 

„Вест да је девизни прилив Републике Србије у сектору туризма за првих 7 месеци ове године превазишао 1.2 милијарде, најбоља је информација коју смо могли добити за Светски дан туризма. Српски туризам је ове године апсолутно оборио рекорде, не само у односу на године непосредно иза нас које смо провели у пандемији, већ и у односу на рекордну 2019. годину. Одлучно и упркос глобално изазваним проблемима, остварили смо заиста изузетне успехе за које сам сигурна да већ значајно доприносе економском расту наше земље“, истакла је министарка Матић.