Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић уручила је данас у Београду сертификате кандидатима који су представљали Републику Србију на првом Глобалном туристичком самиту (GYTS) за младе у граду Соренто, у Републици Италији.

 

Ана Николић и Петар Шекуларац, који су од 27. јуна до 3. јула ове године боравили у Соренту под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација, разговарали су са министарком Матић о утисцима и знањима које су понели са собом, као и о сусретима и познанствима које су остварили.

 

„Вас двоје младих сте понос Републике Србије. Хвала вам на учешћу на самиту, хвала вашим родитељима и наставницима. Надамо се да сте се добро и са собом понели нова знања, свеже перспективе и лепе успомене. Поносни смо на вас и очекујемо да даље напредујете, пре свега ради свог развоја и усавршавања, а надамо се и да ћете наставити да доприносите промоцији нашег туризма“, поручила је министарка Матић.

 

На Првом Глобалном омладинском туристичком самиту (GYTS), учесници су имали прилику да на бројним интерактивним радионицама, округлим столовима, мајсторским курсевима, пленарним сесијама, културним и спортским активностима активно учествују и стекну нова знања и вештине.

 

Млади лидери из целог света поделили су своја размишљања о кључним питањима са којима се туризам суочава, као што су иновације и дигитализација, загађење пластиком и све већа важност спорта, културе и гастрономије, и разговарали о новим идејама, предлозима и визијама за будућност одрживог туризма у оквиру глобалне Агенде за одрживи развој 2030.

 

Као чланица Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO), специјализоване агенције УН задужене за промоцију одговорног, одрживог и универзално доступног туризма, Република Србија активно учествује у иницијативама које UNWTO спроводи ради унапређења светског туризма.