Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Стеван Никчевић, свечано је отворио Семинар за привредне субјекте који обављају послове извоза и увоза наоружања и војне опреме, у хотелу „Метропол“, у Београду.

 

Никчевић се захвалио представницима Европске уније на подршци коју пружају Министарству у унапређењу послова контроле извоза наоружања и војне опреме, као и свим учесницима, нарочито представницима привреде на активном учешћу.

 

Током семинара разматрани су изазови са којима се привредници сусрећу због актуелне ситуације у свету. Такође, представљени су практични аспекти сарадње са Министарством у вези са издавањем дозвола и достављања података о њиховој реализацији, као и нова Национална контролна листа наоружања и војне опреме која је усклађена са Европском листом у овој области.

 

Представници привреде истакли су добру сарадњу са Министарством на плану издавања дозвола за извоз и увоз наоружања и војне опреме.

 

Семинар је одржан 14. јула 2022. године под покровитељством БАФА, немачке агенције за извозну контролу која дистрибуира фондове ЕУ за подршку државама региона у унапређењу система извозне контроле. Семинар је одржан након две године паузе изазване пандемијом вируса ковид-19, уз учешће око стотину представника привреде.