Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, истакла је на отварању међународне конференције „UZAKROTA BALKANS 2022“ у Београду, очекивање да ће се, уз рад и развој на туристичком потенцијалу као и уз унапређење сарадње на међународном нивоу, туристички сектор Србије у потпуности подићи.

„Нашу земљу прошле године посетило је преко два и по милиона туриста и оборен је рекорд девизног прилива у туризму са милијарду и 596. милиона евра. У прва два месеца 2022. године укупан број долазака туриста у Републику Србију порастао је за 46,3% у односу на исти период 2021. године. То нам улива оптимизам и очекујемо успешну сезону и годину раста и просперитета“, поручила је министарка Матић.

Она је додала да је за Србију и Београд, велика прилика бити део манифестације Uzakrota Travel Summit, будући да се ова конференција одржава на међународном нивоу, повезује највеће компаније са професионалцима у индустрији путовања, и омогућава размену искустава и промоцију туристичких понуда и потенцијала.

Поред министарке Матић, на отварању конференције говорили су и амбасадор Турске у Београду, њ.е. Хами Аксој, директор Туристичке организације Београда, Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Малезије, Сиафиназ Бујанг и председник удружења ЈУТА, Александар Сеничић.

Узакрота Самит је место сусрета професионалаца у туризму, представника дестинација, туристичких агенција, авио-компанија, организатора путовања, хотелске индустрије, као и стартапа, инвеститора и технолошких компанија у области туризма, и током године се одржава у неколико градова у Европи, Азији и Средњем истоку, укључујући и Београд.