БЕОГРАД, 24. новембар 2021. – У оквиру каравана „Дигитална експедиција", покренутог на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, отворено је такмичење за ученике и наставнике под називом „Дигитална експедиција Изазов 2021/2022”. Циљ Изазова је креирање дигиталних образовних садржаја који ће допринети повећању нивоа дигиталне писмености ученика основних и средњих школа у Србији, са укупним наградним фондом од милион динара.

Изазов расписују Завод за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ), Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања (ЗВКОВ) и програм „Нова писменост”, који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Пропулсион и Иницијатива „Дигитална Србија”.

Конкурс је намењен тимовима основних и средњих школа, које чине три до пет ученика и један до два наставника-ментора, а њихов задатак је да припреме идејни пројекат за креирање дигиталног отвореног образовног ресурса. То може бити веб-сајт, текст, видео, видео-игра, апликација за мобилне уређаје или други ресурс који се може користити као помоћни наставни материјал, намењен и ученицима и општој јавности. Пријављивање тимова се врши попуњавањем формулара, а пријаве су отворене од 24. новембра до 13. децембра, у 12 часова.

Детаљи услова такмичења и одговори на остала најважнија питања налазе се на сајту Завода за унапређење образовања и васпитања.

– Овај конкурс се у Србији организује други пут, како би се Дигитална експедиција са упознавања са постојећим дигиталним решењима усмерила и на заједничко креирање дигиталних ресурса, изјавио је Дарко Соковић, директор програма Нова писменост. Он додаје да је циљ Дигиталне експедиције да подржи и награди најбоље идеје које ће допринети општој дигиталној писмености.

Након јавног објављивања одлуке комисије, школски тимови ће имати на располагању шест недеља за реализацију пројектних идеја. Поред финансијске подршке, победнички тимови добиће и подршку кроз консултације и менторство експерата из ове области.

Караван „Дигитална експедиција” обилази 16 градова широм земље и упознаје грађане са новим праксама и трендовима дигиталног света, а партнери у спровођењу су и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и Програм Уједињених нација за развој (УНДП).

Више информација можете потражити на сајту digitalnaespedicija.gov.rs