Жене чине свега трећину радне снаге у ИКТ

Државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Татјана Матић изјавила је да су информационо – комуникационе технологије кључне алатке не само за тржиште рада у будућности, већ и основно средство за постизање професионалних, друштвених, али и приватних циљева и зато поражавајуће делује чињеница да жене заузимају мање од трећине радника у том сектору.

Она је на скупу поводом обележавања Међународног дана девојчица у ИКТ навела да област ИКТ, ипак, све више постаје предмет женског интересовања.

Према њеним речима, ускоро ће 90 одсто послова захтевати познавање дигталних вештина, а на нама је да се припремимо и испратимо на време, како би та дигитална будућност радила у корист жена.

Међународни дан девојка у ИКТ представља само један од прагматичних начина да се створи окружење и скрене пажња јавости и одговорних инситуција на потребу мотивисања млади жена и девојака да изаберу каријеру у ИТ и телекомуникационом сектору, нагласила је Матић.

Како је оценила, жене, баш као и ИКТ, представљају подједнанко важне чиниоце који имају огроман потенцијал и снагу да обликују и утичу на економију и развој ове земље и друштва у целини.

Државни секретар Татјана Матић је навела да у школском узрасту чак 90 одсто девојака показује инересовање за ИКТ, али проблем настаје касније, када девојке при избору факултета и смера у коме ће даље развијати своје каријере, ипак, из опште прихваћеног убеђења, тј. предрасуда одсустану од ИКТ, јер сматрају да је то резервисано за мушки пол.

Према подацима, проценат жена које се одлуче за компјутерске науке је мали и креће се између 12 и 15 одсто.

Матић је истакла да ће се Европа ускоро суочити с недостатком високо квалификованих ИКТ стручњака, додавши да се већ сада у сваком сектору, од науке, уметности до трговине, употребом дигиталних вештина те области могу унапредити до максимума.

Поред тога, како је казала, употреба технологија доводи и до значајних уштеда у буџету, које на европском нивоу износе 30 милијарди евра годишње само због веће употребе електронске управе.

Конференцији је присуствовало више од 200 матуранткиња београдских гимназија и студенткиња техничких факултета којима су се представиле успешне жене из државне управе, сектора ИКТ, образовања и предузетништва.

Иницијатива за обележавање дана посвећеног мотивисању младих жена да се у избору својих будућих занимања определе за каријере у области ИКТ, инжењерства и природних наука, потекла је од Србије, а предлог је прихватила Међународна уније за телекомуникације (ИТУ) у октобру 2010. године.

На конференцији опуномоћеника ИТУ у Гвадалахари усвојени су амандмани на резолуцију 70 која се бави женским питањима и донета одлука да се Дан девојака у ИКТ обележава сваког четвртог четвртка у априлу.

 

Погледајте галерију фотографија са догађаја