„Зависност од интернета – дијагноза?“

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је с обзиром на велику заступљеност деце и младих међу корисницима интернета која је у Србији 86%, неопходно интензивно подизати њихову дигиталну писменост и безбедност.

На отварању панел дискусије „Зависност од интернета – дијагноза?“, који је поводом Међународног дана безбедног интернета, организовало то министарство, државна секретарка је истакла да је прекомерна употреба дигиталних технологија, поред вршњачког насиља, онлајн предатора, крађе података и других учесталих проблема на интернету, један од озбиљних облика злоупотреба који се пријављују Националном контакт центру за безбедност деце на интернету. Центар је с тим у вези у оквиру сарадње са другим надлежним институцијама спровео едукације у 27 домова здравља за 150 здравствених радника.

„Деца проводе на интернету више од три сата дневно, при чему су старија деца у просеку и до 4 и по сата дневно, а викендом између 4 и 7 сати дневно. Зато сматрамо да је потребно подићи ову тему у јавности, да је кључна едукација и деце и родитеља, о томе да је важан квалитет времена које проводе онлајн, да коришћење дигиталних технологија буде усмерено ка позитивним потенцијалима, креативној употреби и развоју дигиталних вештина“, рекла је Матић.

„Дан безбедног интернета“ обележава се у 140 земаља, на иницијативу мреже Инсејф-Инхоуп уз подршку Европске комисије, под слоганом „Заједно за бољи интернет“. Тим поводом одржан је панел у којем су учествовале Добринка Кузмановић, професорка Филозофског факултета у Београду, Снежана Алчаз, начелница службе стационарног лечења Болнице за болести зависности, Нaда Тодеровсков, специјалиста медицинске психологије, Александра Бубера, специјалиста медицинске психологије, представници Националног контакт центра за безбедност деце на интернету Министарства трговине, туризма и телекомуникација, као и студенти и студенткиње Медицинског, Филозофског и Дефектолошког факултета у Београду.