Заштита деце од интернет насиља

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истакла је, приликом потписивања Меморандума о сарадњи са директорком организације „Save the Children“ за северозападни Балкан, Андреом Жеравчић, да је сузбијање насиља над децом путем интернета обавеза државе, али да је у тој борби неопходна сарадња са невладиним сектором.

„Од посебног је значаја подршка и размена искуства са међународним организацијама као што је „Save the Children“, која може допринети примени добре праксе других земаља када је реч о заштити деце на интернету“, рекла је Матић, подсетивши да је у Србији усвојена Уредба о безбедности деце приликом коришћења информационо-комуникационих технологија, на основу које је основан Национални контакт центар за безбедност деце на интернету.

Заштита деце од интернет насиља

Меморандум о сарадњи Министарства трговине, туризма и телекомуникација са организацијом „Save the Children“, заснива се на принципу узајамног договарања, разумевања и потребе заједничког деловања на унапређењу заштите деце од насиља путем интернета на простору Србије.

Сарадња подразумева креирање стратешког документа – Мапа пута за превенцију насиља над децом на интернету, Републике Србије, као и подршку организације „Save the Children“, спровођењу кампање „ИТ караван“ Министарства трговине, туризма и телекомуникација, у периоду од 12. априла до 25. маја у 13 градова у Србији.

Директор „Save the Children“ за северозападни Балкан Андреа Жеравчић, истакла је овом приликом да је тој организацији значајно да учествује у пројекту који има за циљ да упозна ђаке основних школа, али и родитеље и наставнике са практичним искуствима о предностима и опасностима употребе нових технологија и интернета, подсетивши да је ИТ караван у великој мери комплементаран са кампањом подизања свести коју „Save the Children“ спроводи у Босни и Херцеговини и Србији на тему заштите деце од онлајн опасности и злоупотреба.