Заједно кроз ИТ

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је за развој електронских сервиса јавне управе, поред системских решења државе у виду регулаторног оквира, веома важна и интензивна сарадња са локалним самоуправама, као и укључивање невладиног и приватног сектора.

На регионалној конференцији у општини Савски венац, она је као пример навела успешну сарадњу са том општином, која је лидер у развоју електронских сервиса намењених грађанима.

Заједно кроз ИТ

Конференција је део пројекта „Заједно кроз ИТ“, који је подржан на Јавном конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација за развој информационог друштва, за „Организовање регионалних конференција на тему размене искуства у области подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција“.

Државна секретарка је подсетила да је дигитализација управе приоритет Владе Србије и да је за развој нових сервиса и примену водећих техничких достигнућа у овој области, утврђен системски оквир Законом о електронској управи и Законом о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању.

На конференцији посвећеној примени информационо комуникационих технологија у државној управи, учествовали су представници општине Савски венац, као и локалних самоуправа из Сарајева и Солуна.

Као примери добре праксе презентовани су систем Бео-ком, Градске управе града Београда, Електронска канцеларија за брзе одговоре, Градске општине Савски венац и Електронска грађевинска дозвола, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.