Заједнички туристички производ Србије и Црне Горе за освајање трећих тржишта

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је заједнички туристички производ Србије и Црне Горе без икакве сумње круна сарадње две земље у области туризма.

Љајић је изразио задовољство што се промовише нешто конкретно и практично од чега ће привреде две земље имати користи у време када је Црна Гора земља партнер Међународог сајма туризма у Београду.

Према његовим речима, регионална сарадња је отишла корак даље и са декларација и фраза кренуло се у конкретно поље сарадње.


Говорећи о самом производу, министар је рекао да је у понуди седам заједничких програма који ће бити представљени трећим тржиштима, за почетак, на Сајму туризма у Кини.

,,Производ има широк спектар понуде од морског, планинског и бањског туризма, до гастрономије, свега онога што две земље поседују као државе са значајним туристичким потенцијалима”, изјавио је Љајић.

Најавио је да се неће стати на овоме, и да ће већ сутра бити потписан даљи споразум о сарадњи у области туризма, који предвиђа формирање радне групе која ће бити у сталном заседању са циљем праћења реализације договора и формирањем нових производа.

Министар је такође рекао да се планира заједничко отварање иранског тржишта и да ће ове године први туристи из Ирана посетити две земље.

С тим у вези је подсетио да ћемо бити једина земља која ће отворити туристичко представништво у Техерану, а понуђено је Црној Гори да у томе учествује.

Подсетио је да је Србија већ представила заједничку туристичку понуду са БиХ, тура „Траговима Валтера“, а да тренутно ради и на тури „Путевима Тита“.

Љајић је указао да постоји огроман потенцијал у овом делу историјског наслеђа који се овде минимизира.
Тако је пренео да Музеј 25. мај сваке године посети око 120.000 људи, од чега су 80 одсто страни туристи.

Исто тако је најавио да ће Србија, БиХ, Хрватска, Црна Гора аплицирати за пројекат бициклистицка тура Београд, Сарајево, Дубровник, Херцег Нови, Жабљак и да очекују подршку ЕУ у његовој реализацији.

Министар одрживог развоја и туризма Црне Горе Павле Радуловић изразио је посебно задовољство што ће Црна Гора бити земља партнер београдског Сајма и истакао да реагионална сарадња представља важан предуслов за јачање конкурентности и један је од озбиљних начина за развој туризма као привредне граде у целом региону.

„Заједнички туристички производ је скуп најбољег што земље могу да понуде и бољи је од онога што може свака држава појединачно да нуди. Овај регион је богат понудом али није довољно валоризован“, изјавио је Радуловић.

Председник Привредне коморе Марко Чадеж рекао је да је пројекат објединио 35 привредних субјеката у Србији и око 15 туристичких атракција, као што су национални паркови, резервати, манастири.

Пројекат је, према његовим речима, потврда да је туризам препознат као важан инструмент регионалне сарадње и снажан катализатор у процесу европских интеграција.

Привредна комора Србије и Привредна комора Црне Горе креирале су јединствену туристичку понуду, заједнички туристички производ, утемељен на специфичној природној и културној баштини две земље, у циљу унапређења регионалне сарадње у области туризма.

Понуда предвиђа већу препознатљивост региона, продужетак туристичке сезоне и бољу презентацију и пласман туристичких програма двеју држава на трећим тржиштима.

Више о заједничком туристичком производу:

Брошура
10.8 MB
177 Преузимања
Детаљније...