Zajednički nastup sa Bugarskom na trećim tržištima

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ministrom turizma Bugarske Nikolinom Angelkovom, sa kojom je razgovarao o unapređenju turističke saradnje između dve države.

Na sastanku dvoje ministara dogovoreno je da najkasnije u oktobru ove godine bude potpisan novi Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Bugarske, kojim bi, između ostalog, bili definisani zajednički nastup prema trećim tržištima i objedinjeni turistički proizvodi sa kojima će se nastupati.

Ljajić i Angelokova su istakli da objedinjena turistička ponuda pruža veće šanse za privlačenje turista sa dalekih destinacija, a posebno iz Kine, Japana, Južne Koreje i Irana. U tom cilju, biće organizovano zajedničko predstavljanje turističkih organizacija Srbije i Bugarske na vodećim svetskim sajmovima iz ove oblasti.

S obzirom na to da iz godine u godinu raste turistički promet između dve zemlje, a posebno se povećava broj bugarskih turista, koji su u prva četiri meseca na drugom mestu po broju dolazaka u Srbiju, dogovorena je i saradnja u međusobnoj promociji turističke ponude. Tako će početkom jeseni biti organizovani dani bugarskog turizma u Beogradu, a odmah potom i dani srpskog turizma u Sofiji.

Ministri Ljajić i Angelkova razgovarali su i o prekograničnim programima koji se finansiraju iz sredstava Evropske unije i saglasili se da Srbija i Bugarska konkurišu sa zajedničkim projektima za razvoj turističkih potencijala na Dunavu.