Заједнички наступ са Бугарском на трећим тржиштима

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас са министром туризма Бугарске Николином Ангелковом, са којом је разговарао о унапређењу туристичке сарадње између две државе.

На састанку двоје министара договорено је да најкасније у октобру ове године буде потписан нови Споразум о сарадњи у области туризма између Србије и Бугарске, којим би, између осталог, били дефинисани заједнички наступ према трећим тржиштима и обједињени туристички производи са којима ће се наступати.

Љајић и Ангелокова су истакли да обједињена туристичка понуда пружа веће шансе за привлачење туриста са далеких дестинација, а посебно из Кине, Јапана, Јужне Кореје и Ирана. У том циљу, биће организовано заједничко представљање туристичких организација Србије и Бугарске на водећим светским сајмовима из ове области.

С обзиром на то да из године у годину расте туристички промет између две земље, а посебно се повећава број бугарских туриста, који су у прва четири месеца на другом месту по броју долазака у Србију, договорена је и сарадња у међусобној промоцији туристичке понуде. Тако ће почетком јесени бити организовани дани бугарског туризма у Београду, а одмах потом и дани српског туризма у Софији.

Министри Љајић и Ангелкова разговарали су и о прекограничним програмима који се финансирају из средстава Европске уније и сагласили се да Србија и Бугарска конкуришу са заједничким пројектима за развој туристичких потенцијала на Дунаву.