Заједничка изјава министара за туризам Србије и Грчке корак ка омогућавању слободних путовања

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјана Матић и министар туризма Републике Грчке, Харис Теохарис потписали су Заједничку изјаву Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Министарства туризма Републике Грчке о сарадњи у периоду COVID 19 и после COVID 19 периода, након данашњег састанка у Палати Србија у Београду.

„Потписивањем Заједничке изјаве још једном је потврђено традиционално пријатељство наше две земље и практично је формализована обострана намера коју смо исказали пре неколико месеци да ојачамо сарадњу у области туризма у пандемијском и постпандемијском периоду. Овим смо се обавезали да ћемо наставити да улажемо напоре да решимо проблеме које је узроковала пандемија, што укључује и омогућавање безбедног путовања, односно разговоре о међусобном признавању дигиталних сертификата“, саопштила је овом приликом министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Она је напоменула да је у досадашњим разговорима у којим поред министарстава за туризам две земље учествују и Канцеларија за ИТ са српске стране и Министарство дигиталних послова Грчке, закључено да подаци на сертификатима, техничке заштите као и омогућен начини валидације омогућавају све потенцијалне сценарије једноставне употребе.

Министарка је указала да је Заједничка изјава корак ка закључењу Меморандума о међусобном признавању дигиталних сертификата који обезбеђују слободна путовања између две земље, напомињући да ће она зависити од епидемиолошке ситуације, што подразумева и ефикасан процес имунизација на Ковид-19 у којем је Република Србија до сада показала изузетне резултате.

„Грчка и Србија су на заједничком путу, координисани и прилагођени трци за повратак слободних туристичких активности у нормалу. Заједничка изјава коју смо данас потписали у Београду запечаћује пријатељство и међусобно разумевање две земље. Заједно са колегиницом, поштованом Татјаном Матић, направили смо велики корак напред у циљу обнављања протока туриста из Србије у Грчку и обрнуто. Настављамо са отварањем грчког туризма на методичан и усаглашен начин, а најважнији приоритет нам је безбедност свих, истакао је овом приликом грчки министар туризам Харис Теохарис.

Заједничком изјавом дефинисано је да ће два министарства настојати да минимизирају штету коју је пандемија проузроковала, да ће настојати да обнове сарадњу у области туризма поштујући мере заштите од пандемије у обе државе, као и да ће размењивати информације у вези са процесом имунизације и развојем епидемиолошке ситуације и у складу са тим предлагати решења.