Задовољни смо туристичком сезоном

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је, након обиласка летње позорнице ,,Врело“, да је Сокобања на првом месту и да бележи све рекорде по броју издатих ваучера.

Љајић је у Сокобањи истакао да је за боравак на овој дестинацији већ издато око 20.000 ваучера, односно четвртина укупно издатих ваучера.

Он је истакао да се 236 угоститељских објеката пријавило за ваучере, што је дупло више него прошле године.

,,Ми смо задовољни туристичком сезоном и у Србији и у Сокобањи. Као што видите Сокобања је препуна туриста“, рекао је Љајић, додајући да је први ваучер издат и написан баш у Сокобањи.

Према његовим речима, први ваучер написан је 1837. године када је по налогу књаза Милоша Обреновића тадашњи заставник Лазаревић из Војно полицијске управе у Крагујевцу пребачен у Сокобању ради лечења и одмора.

Како каже, 180 година касније и ми издајемо ваучере, а место са најдужом традицијом не само у Србији већ у бившој Југославији, Сокобања, бележи рекорде.

“То је својеврстан куриозитет. Овде је издат и написан први ваучер, а сада је Сокобања и на првом месту и бележи све рекорде по броју издатих ваучера“, рекао је Љајић, наводећи да 14.500 туриста тренутно борави у тој бањи.

Према његовим речима, управо због тога што су препознати потенцијали које Сокобања има, влада жели да та бања постане још озбиљнија туристичка дестинација.

,,У првих шест месеци ове године имамо 34 одсто већи број туриста у Сокобањи, 39 одсто већи број ноћења и после Врњачке бање, Сокобања је на другом месту по броју ноћења што се бањских места тиче“, рекао је министар.

Међутим, како каже, то све није довољно јер постоји жеља да се повећа број страних туриста којих је релативно мало.

,,Да бисмо повећали број страних туриста морамо да побољшамо туристичку понуду кроз развој туристичке инфраструктуре и разноврснију и богатију понуду“’, рекао је Љајић.
Према његовим речима, летња позорница је један од начина.
,,Ово ће бити највећа и најмодернија летња позорница у целој Србији. Очекујемо да буде завршена наредне године и верујем да ће, када будемо одржавали манифестације, оне бити организоване на овој позорници“, рекао је Љајић.

Како је додао, позорница ће имати 1.500 седећих места, а биће опремљена најмодернијом техником и опремом.

,,Мислим да ће туристичка понуда бити значајно богатија и на тај начин желимо да искористимо све потенцијале које Сокобања има“, закључио је Љајић.

Директор Организације за туризам и куллтуру Сокобање Љубинко Миленковић рекао је да је у току изградња прве фазе велике сцене летње позорнице.

Према његовим речима, цела инвестиција прве фазе је 40 милиона динара, од чега је министарство издвојило 18 милиона, а локална самоуправа 22 милиона динара.

Како је навео, радови на првој фази требало би да буду завршени до 28. септембра, након чега би се одмах наставила друга фаза пројекта што подразумева фасадне радове, електроинсталаије, партерно уређење и др.