Za jedinstveno digitalno tržište Balkana

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je Vlada Srbije istrajna u sprovođenju aktivnosti u prioritetnim oblastima digitalizacije, sa akcentom na reformi državne uprave, obrazovanja i nastavka uspešnih ekonomskih reformi u skladu sa evropskim demokratskim načelima.

Na drugom Solunskom regionalnom forumu, koji je održan od 7. do 9. februara, u Solunu, Republika Grčka, Matić je govoreći na otvaranju sesije na temu „Balkans 4.0: growing digital together“ („Balkan 4.0: zajednički digitalni razvoj“), istakla da posebnu pažnju Republika Srbija posvećuje balkanskom umrežavanju kao prirodnom i efikasnom putu ka postizanju zajedničkog prosperiteta ekonomija u regionu i povezivanju sa jedinstvenim tržištem Evropske Unije.

Za jedinstveno digitalno tržište Balkana

„Našu zajedničku budućnost – budućnost regije Zapadnog Balkana i Republike Grčke vidimo u digitalnoj umreženosti, u jedinstvenom digitalnom tržištu Balkana. U okviru Digitalne agende za Zapadni Balkan, procesa pridruživanja Evropskoj Uniji, kao i u okviru saradnje sa Republikom Grčkom, smatramo da upravo tehnologija može da bude sredstvo bržeg rasta na operativnom planu, bez obzira na otvorena politička pitanja“, istakla je Matić.

Ona je istakla na značajne rezultate koji su postignuti u okviru Digitalne agende za Zapadni Balkan, između ostalog i na potpisivanje sporazuma o sniženju cena rominga na drugom Digitalnom samitu u Beogradu prošle godine i izrazila optimistička očekivanja od narednog Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji će biti održan u aprilu u Tirani.

„Ekonomija ne treba da čeka politička rešenja, i baš naprotiv, upravo ekonomska saradnja, ekonomski razvoj i prosperitet može doprineti bržem rešavanju drugih pitanja. U tom smislu, digitalizacija je za nas sredstvo i umrežavanja, i privrednog boljitka, ali i održanja mira i stabilnosti na Balkanu“, zaključila je državna sekretarka.

Za jedinstveno digitalno tržište Balkana

Na sesiji su o podsticanju digitalne povezanosti i jačanja digitalne ekonomije, digitalizacije javnih servisa i industrije i novima modelima „digitalne diplomatije“, govorili i Leonidas Christopoulos, generalni sekretar ministarstva za digitalnu upravu Republike Grčke, Dorina Cinari, zamenica ministra infrastrukture i digitalizacije Albanije, Gregory Pfleger, američki generalni konzul u Solinu i Adelheid Feilcke, šef evropskog odeljenja „Deutsche Welle“.

Solunski regionalni forum predstavlja regionalnu geopolitičku inicijativu koja podstiče ideje, regionalne strategije i politike koje će značajno doprineti promociji mira i sigurnosti, stabilnosti i održivog razvoja, demokratije i vladavine zakona na Balkanu.