За јединствено дигитално тржиште Балкана

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је Влада Србије истрајна у спровођењу активности у приоритетним областима дигитализације, са акцентом на реформи државне управе, образовања и наставка успешних економских реформи у складу са европским демократским начелима.

На другом Солунском регионалном форуму, који је одржан од 7. до 9. фебруара, у Солуну, Република Грчка, Матић је говорећи на отварању сесије на тему „Balkans 4.0: growing digital together“ („Балкан 4.0: заједнички дигитални развој“), истакла да посебну пажњу Република Србија посвећује балканском умрежавању као природном и ефикасном путу ка постизању заједничког просперитета економија у региону и повезивању са јединственим тржиштем Европске Уније.

За јединствено дигитално тржиште Балкана

„Нашу заједничку будућност – будућност регије Западног Балкана и Републике Грчке видимо у дигиталној умрежености, у јединственом дигиталном тржишту Балкана. У оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан, процеса придруживања Европској Унији, као и у оквиру сарадње са Републиком Грчком, сматрамо да управо технологија може да буде средство бржег раста на оперативном плану, без обзира на отворена политичка питања“, истакла је Матић.

Она је истакла на значајне резултате који су постигнути у оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан, између осталог и на потписивање споразума о снижењу цена роминга на другом Дигиталном самиту у Београду прошле године и изразила оптимистичка очекивања од наредног Дигиталног самита Западног Балкана, који ће бити одржан у априлу у Тирани.

„Економија не треба да чека политичка решења, и баш напротив, управо економска сарадња, економски развој и просперитет може допринети бржем решавању других питања. У том смислу, дигитализација је за нас средство и умрежавања, и привредног бољитка, али и одржања мира и стабилности на Балкану“, закључила је државна секретарка.

За јединствено дигитално тржиште Балкана

На сесији су о подстицању дигиталне повезаности и јачања дигиталне економије, дигитализације јавних сервиса и индустрије и новима моделима „дигиталне дипломатије“, говорили и Leonidas Christopoulos, генерални секретар министарства за дигиталну управу Републике Грчке, Dorina Cinari, заменица министра инфраструктуре и дигитализације Албаније, Gregory Pfleger, амерички генерални конзул у Солину и Adelheid Feilcke, шеф европског одељења „Deutsche Welle“.

Солунски регионални форум представља регионалну геополитичку иницијативу која подстиче идеје, регионалне стратегије и политике које ће значајно допринети промоцији мира и сигурности, стабилности и одрживог развоја, демократије и владавине закона на Балкану.