За један дан подељено 6.700 ваучера за одмор у Србији

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић саопштио је данас да је првог дана пријаве за одмор у Србији подељено чак 6.700 ваучера, што наводи на закључак да ће у кратком периоду бити дистрибуирано свих 400.000 ваучера.

Љајић је у изјави за Телевизију Пинк подсетио на то да су ваучери у вредности од 5.000 динара и могу се искористити до 20. новембра, уз напомену да право на ваучере имају пензионери, незапослени пољопривредници, студенти и запослени чија је плата мања од 70.000 динара.

Он је нагласио да је штета у туризму неминовна и да не може да се надокнади никаквим мерама, али да држава покушава да је ублажи.

Према проценама Светске туристичке организације то ће бити више од 900 милијарди евра штете за међународни туризам, нагласио је Љајић и додао да не очекујемо велики број страних туриста у Србији, али се очекују туристи из региона.

Према његовим речима, највећи проблем имају земље које имају веће учешће туризма у БДП, попут Хрватске, која има 17 одсто, Шпаније 15 одсто, Малте 22 одсто и Грчке 20 одсто.

Србија ће, како је рекао, имати велику штету у туристичком сектору, али то се неће одразити у великој мери на укупну привреду, јер учешће туризма у БДП износи три одсто.