Вучић: Зарада од туризма у 2016. години 1,04 милијарде евра

Премијер Србије Александар Вучић отворио је данас 39. Међународни сајам туризма и нагласио да је Србија прошле године од туризма зарадила милијарду и 42 милиона евра.

Србија је тако прошле године од туризма зарадила 200 милиона евра више од Црне Горе, рекао је Вучић.

„Црна Гора има предивно море, планинске венце, Скадарско језеро, све што једна прелепа земља може да понуди. Србија се није никад истицала туризмом, то није најважнија привредна грана, али смо у 2016. години зарадили 200 милиона евра више од Црне Горе од туризма“, рекао је Вучић.

Вучић: Зарада од туризма у 2016. години 1,04 милијарде евра

Вучић је на отварању сајма, на коме ће се представити 1.100 излагача из 56 земаља међу којима су и Кина, Русија и Индија, честитао Београдском сајму и Министарству туризма на одличним резултатима.

„Чуо сам да имамо пет пута више гостију него у Загребу, осталих бројева се и не сећам“, рекао је у шали Вучић министру туризма Расиму Љајићу.

Како је рекао, све више новца од туризма остаје у Србији, све смо атрактивнији за госте са запада и за последње три године промет од туризма расте десет одсто годишње.

Навео је и да је просечан раст туризма у свету четири одсто годишње, у Европи два одсто, а у Србији је то 13 одсто.

Потпредседник владе и министар телекомуникације, трговине и туризма Расим Љајић изразио је задовољство што и овогодишњи сајам почиње значајним рекордима и што показује репутацију највеће манифестације ове врсте у региону.

Он је нагласио да је посебно важно истаћи да по први пут на сајму имамо Кину и Русију које учествују са својом туристичком понудом, што ће допринети бољој сарадњи и привлачењу туриста са тих великих тржишта у Србију.

Љајић је нагласио да је београдски Сајам туризма далеко изнад свих у региону по броју посетилаца, наводећи као пример да пет пута више посетилаца обиђе сајам у Београду него у Загребу или седам пута више него у Љубљани.

„Пре три или четири године наш туризам изашао је из неке врсте илегале у којој је био. Говорило се о туризму углавном као виду забаве, рекреације, када би се правиле репортаже о природним лепотама. Премијер Вучић је у своја два експозеа дао значај туризму као важне привредне гране са мултипликативним ефектом на економију читаве земље. Дошли смо до стратегије која по први пут дефинише 18 дестинација у Србији и јасно назначава да ти потенцијали треба да буду искоришћени у пуном капацитету“, објаснио је он.

Љајић је казао да ко год дошао на власт неће кретати од нуле, као ова влада, већ ће моћи да настави да ради на ономе што је до сада урађено.

Изразио је посебно задовољство што је Црна Гора партнер Сајма и што ће потписати са Србијом нови споразум о сарадњи у области туризма.

„Ми не говоримо само о важности регионалне сарадње и регионалног туристичког производа. Дефинисали смо јуче седам туристичких програма, све најбоље из обе земље, што ћемо понудити трећим тржиштима, чиме ћемо подићи нашу видљисвот и привући туристе из удаљених земаља“, казао је он.

Министар одрживог развоја и туризма Црне Горе Павле Радуловић истакао је да је посебна част што је Црна Гора по први пут у новијој историји земља партнер београдског сајма туризма.

Односи Црне Горе и Србије су, како је подвукао, добри, а туризам мозе служити као пример сарадње.

„Црна Гора је добар домаћин свим гостима, а посебно драгим приајтељима из Србије, којих је сваке године све више. Својом конкурентношћу и услугом, пре свега избалансираном понудом, великим бројем некретнина које грађани Србије имају, а још већим бројем пријатеља и рођака и ове године очекујемо преко 400.000 туриста из Србије“, казао је Радуловић.

Он је додао да и поред добрих резултата у области туризма, наводећи да је прошле године Црну Гору посетило нешто више од два милиона туриста, остварено 11 милиона ноћења, а приходи из овог сектора чине 22 одсто БДП-а, има изазове, а то је продужење туристичке сезоне, на чему ради.

Радуловић је указао да Светска туристичка организација указује да једна трећина светских туриста посети Медитеран, што је повод за оптимизам у будућности.

Истовремено је нагласио да је регионална сарадња шанса, посебно у привлачење туриста из прекоокеанских земаља.

Свечаном отварању манифестације присуствовали су, такође, градоначелник Београда Синиша Мали, градски менаџер Горан Весић, бројни амбасадори.

Овај 39. Међународни сајам туризма трајаће до 26. фебруара и представља 1.100 излагача из 56 земаља међу којима су и Кина, Русија, Индија.