Власина као добар пример јавно-приватног партнерства

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас, у Београду, на скупу Друштвена одговорност на Власинском језеру, да ресорно министарство планира да у буџету за 2015. годину буде предвиђено милијарду динара за програме развоја и промоције туризма, и додао да би део средстава био намењен развојним пројектима у туризму како на националном, тако и на локалном нивоу.

Кључни резултат тргодињег пројекта „Промоција екотуризма и заштита животне средине Власинског језера“ је повећање туристичког промета за 15% што ставар услов за нова радна места на дестинацији која се налази у заштићеном подручју, рекао је он.

Власина као добар пример јавно-приватног партнерства

Тако конципиран пројекат представља најбољи пример праксе сарадње јавног и приватног сектора и као такав одличан је модел локалног економског развоја, казао је Љајић и додао да би требало да се пренесе на остала заштићена подручја Србије које се налазе близу неразвијених подручја у Србији.

Стална координаторка УН и стална представница UNDP Ирена Војачкова Солорано најавила је да UNDP планирао да већ следеће године примени исти модел на Фрушку гору.

Она је рекла да им је циљ да анимира успешне компанија из приватног сектора да кроз своје линије друштвено одговорног пословања препознају квалитет и потенцијал одрживог развоја екотуризма у заштићеним зонама и да се обухвати свих осам заштићених подручја Србије.

Поред Власинског језера и Фрушке горе, то су: Горње подунавље, Ђердап, Трешњица, Карађорђево, Увац и Голија.

Пројекат на Васинском језеру финансирале су компанија Coca Cola са 200.000 евра и UNDP са 30.000 евра.