Влада усвојила текст новог закона о трговини

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је усвајањем Предлога Нацрта закона о трговини на седници Владе Србије у петак 21. јуна, заједно са усвајањем Предлога измена и допуна Закона о електронској трговини на претходној седници, учињен значајан корак ка развоју електронске трговине у Републици Србији.

„Нова регулатива у области електронског трговања робом и услугама, допринеће приближавању нашег тржишта европским и светским стандардима, а и тиме и бржем развоју наше дигиталне економије и друштва“, изјавила је Матић.

Влада усвојила текст новог закона о трговини

Она је истакла да су Нацртом новог Закона о трговини отклоњене недоумице у вези са и продавницама и платформама које продају глобално и не познају географске границе.

„Нацрт дефинише појмове електронске продавнице и електронске платформе, као и најчешће коришћене облике електронске трговине. Затим, посебно се регулише истицање цена у е-трговини, установљена је разлика између е-трговине намењене домаћем тржишту и оне намењене иностраном тржишту, а уведене су посебне мере за сузбијање сиве економије“, навела је државна секретарка.

Она је такође подсетила и да Министарство трговине, туризма и телекомуникација припрема Акциони план за развој е-трговине, у оквиру пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“ који спроводи са УСАИД-ом.