Влада усвојила измене и допунe Закона о е-трговини

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је Предлог Нацрта закона о изменама и допунама Закона о електронској трговини данас усвојен на седници Владе Србије, а да се усвајање Предлога Нацрта новог закона о трговини очекује следеће недеље.

„Циљ нових законских решења у области електронског трговања робом и услугама, које је припремило Министарство трговине, туризма и телекомуникација, као и програмских и промотивних активности на плану развоја електронске трговине у Републици Србији, јесте остваривање максималних бенефита за српску економију, али и за српско друштво у целини“, изјавила је Матић на конференцији одржаној у хотелу „Хилтон“ у Београду.

Влада усвојила измене и допунe Закона о е-трговини

„Због тога је посебно значајна подршка УСАИД-а, као и укључивање и удруживање привредника који су препознали у овој области не само шансу за унапређење сопственог пословања, већ и шансу за укупан привредни раст Србије“, додала је на скупу у организацији УСАИД-овог Пројекта сарадње за економски развој и Е-комерц Асоцијације Србије.

Она је подсетила и да Министарство трговине, туризма и телекомуникација припрема Акциони план за развој е-трговине, у оквиру пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“ који спроводи са УСАИД-ом.

„Како је истраживање које је спроведено у оквиру овог пројекта показало да су главне баријере за раст ове области недовољна информисаност и недостатак поверења, и код трговаца и код потрошача, са циљем промовисања и едукације ресорно Министарство покренуло је и медијску кампању за развој е-трговине“, напоменула је Матић.

Уводни говор на конференцији одржао је и заменик директора УСАИД-ове канцеларије за демократски и економски развој у Србији, Грегори Олсон, који је изразио очекивање да ће уклањање препрека препознатих у истраживању у оквиру пројекта „Јачање електронске трговине у Републици Србији“, допринети унапређивању ове области, као и повезивању са регионалним и међународним тржиштима.