Влада Турске упутила помоћ Свилајнцу и Јагодини

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и амбасадрор Турске у Србији Мехмет Кемал Бозај уручили су данас Кризним штабовима општина Свилајнац  и Јагодина сушилице за зидове за објекте који су претходних дана угрожени или оштећени у поплавама.

Амбасадор Турске рекао је да је Влада Турске обезбедила 400 сушилица за зидове за општине које су погођене поплавама а наредних дана обезбедиће још 600.

Министар Љајић рекао је приликом обиласка спортске хале у Свиланцу, где се прикупља помоћ за угрожене грађане, да ниједна општина и град у Србији који су погођени поплавама неће бити заборављени и да Влада мора водити рачуна о сваком делу земље.

„За нас је сваки део земље једнако важан и зато ће на једнак начин бити третирани сви делови у санирању штете“, рекао је Љајић.

Он је рекао да је донацијом Турске обезбеђено 400 сушилица и да је вредност донације 40.000 евра, а када се буде обезбедило још 600, вредност донације износиће 100.000 евра.

„То ће помоћи грађанима да се обезбеде услови за њихов повратак у домаћинства и да се пружи помоћ онима којима је потребна. Морамо бити спремни за сваки вид елементарних непогода и не смемо више да гледамо у небо да не буде поново кише и нових неприлика“, поручио је Љајић.

Похваливши гест турске владе, он је рекао да ће влада Србије обезбедити довољне количине воде и хране за 2.000 људи у Свилајнцу који су угрожени поплавама, а који се сада снабдевају уз помоћ донација Кризног штаба.

Он је рекао да ће колико сутра стићи потребне количине намирница неопходних за живот.

Амбасадор Турске Кемал Бозај рекао је да ће Влада Турске помоћи српском народу у процесу санације након поплава и упутио саучешће због жртава поплава.

Он је рекао да је неколико дана пре поплава у Србији и Турска доживела велику несрећу када је у руднику настрадало више од 200 рудара.

„Помоћ Србији је потребна и распитали смо се шта можемо да учинимо да помогнемо јер је дужност да, када се овако нешто деси, друге земље помогну“, рекао је амбасадор.

Љајић и Бозај су, након што су уручили донацију Кризном штабу у Свилајнцу обишли и вртић где се вода након поплава још није повукла.

Представницима Кризног штаба у Јагодини уручено је 40 сушилица и том приликом  министар Љајић је рекао да је то само део помоћи угроженима од поплава и захвалио се турској влади на помоћи.

„Овим започињемо другу фазу у санирању последица елементарних непогода, а преостала фаза није ништа мањи део посла, како би се омогућило да се нормализује живот у свакој општини или граду у Србији“, рекао је Љајић.

„Ниједан део земље неће бити заборављен, а солидарност коју су показали грађани протеклих дана је на завидном нивоу и потребно је да се она одржи и наредних дана“, поручио је Љајић.

Он је рекао да је очигледно да средства од донатора неће бити довољна да се реше сви проблеми и да је потребно ангажовање целог друштва како би се помогло грађанима да преброде ову кризу и да се њихов живот што пре нормализује.

Амбасадор Турске Кемал Бозај је рекао да су турски премијер и министар спољних послова разговарали са колегама из Србије како би видели шта је неопходно обездедити да би се помогло угроженом становништву.

Он је рекао да ће турска влада наставити да пружа помоћ у периоду санације објеката и домаћинстава.

Приликом уручивана донације потпредседник Љајић и амбасадор Бозај су обишли насеље Ракитово које је погођено у поплавама, а након тога и Дом културе у том месту, где се скупља помоћ у одећи и обући за мештане, а где су и допремљене сушилице.

Све локалне самоуправе захваћене поплавама своје потребе за сушилицама за зидове из турске донације могу достављати Републичкој дирекцији за робне резерве која ће их потом достављати на коришћење, у циљу санације штете.