Велика економска и политичка штета од мера Приштине

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и туризма Расим Љајић изјавио је да ће „мере реципроцитета“ потпуно зауставити трговину, као и да последњи потез Приштине представља пар екселанс политичку одлуку која ће изазвати велику штету.

Доћи ће до додатне штете, јер се 60 одсто укупне робе, што се тиче сировина, увози из Србије, а крајњу цену плаћају потрошачи, рекао је у уторак потпредседник за РТС у емисији „Око економије“.

Љајић је указао да је у уторак 20 камиона чекало на Мердару, а 40 на Рудници.

Он каже да је штета на дневном нивоу милион евра.
„Нека роба је ишла на Косово, имали су интерес да је продају, а сада ће све стати, на годишњем нивоу 500 милиона евра ће бити штета“, каже Љајић.

Говорећи о томе да ли ће мере бити укинуте, Љајић каже да верује да ће бити суспендоване на четири месеца, и да од тога зависи даљи епилог.

„Политичка штета је огромна, заустављене су регионалне иницијативе, Цефта је на инфузији, трговина треба да иде без обзира на нерешен статус Косова“, рекао је Љајић.

„Били смо спремни да разговарамо о ванцаринским баријерама“, каже Љајић и појашњава да се то односи на акцизе на брашно и блоковску робу, али да Београд нема саговорника у Приштини јер су одлуке политичког карактера.

Он не верује да ће се нешто позитивно десити за четири месеца.
Љајић сматра да су у овој атмосфери позиције дијаметрално супротне и да нема политичког ауторитета који може да стане иза овога.

„Ово је једна озбиљна криза ауторитета када говоримо о ЕУ и другим организацијама“, закључује Љајић.