Veće uključivanje devojaka u IKT

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ohrabrila je danas, na skupu održanom povodom obeležavanja Međunarodnog dana devojaka u Informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT), sve devojke da ostvare svoje ideje i viziju koje imaju u ovoj oblasti.

Brnabić je poručila devojkama da ne dozvole da im bilo ko ikada kaže da nešto ne mogu da urade, ukazavši istovremeno na to da je IT sektor najveći potencijal Srbije, koji je u prva dva meseca ove godine zabeležio rast od 34 odsto.

Veće uključivanje devojaka u IKT

Nemojte da se plašite da pokušate, i neuspeh je deo uspeha, možda njegov najbolji deo. Ako padnete podignite se i nastavite dalje, naglasila je predsednica Vlade.

Takođe, ona je istakla da danas živimo u zemlji u kojoj su na rukovodećim položajima u državi žene, a da je ona prva žena premijer u Srbiji.

Brnabić je ponovila da će u naredne tri godine u infrastrukturu za IT, Vlada Srbije uložiti više od 65 miliona evra, napomenuvši da je na današnjem sastanku sa predstavnicima EIB jedna od tema bila modernizacija društva i IKT.

Premijerka je najavila da će u projekat povezanih škola biti uloženo 70 miliona evra, što će omogućiti da sve škole budu umrežene brzim internetom.

Ona je podsetila na to da je informatika uvedena kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola, da je u toku pilot-projekat E-dnevnika, a da će od 1. septembra krenuti i projekat digitalnog udžbenika.

Veće uključivanje devojaka u IKT

IT tradicionalno jeste posmatran kao muški biznis, ali to ćemo zajednički promeniti, poručila je ona i navela da će zajedničkim naporom biti učinjeno sve da u naredne tri godine Srbija izgleda potpuno drugačije.

Predsednica Vlade je podvukla da u tome Srbija računa na devojke u IT sektoru, koje su, kako je dodala, motor razvoja društva i bolje budućnosti.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da se obeležavanjem Dana devojaka u IKT nastoji da se skrene pažnja o neophodnosti uključivanja devojaka u IKT.

Matić je navela da je trenutno u Srbiji na rukovodećim pozicijama u IT sektoru tek približno 17 odsto žena, a da situacija nije bolja ni u EU, gde ih je približno 27 odsto.

Ona je istakla da su digitalne tehnologije osnova inovacija i progresa, a žene stubovi razvoja društva, dodavši da 90 odsto devojčica u Srbiji u osnovnim školama pokazuje interesovanje da se na neki način bavi IKT, da ta zainteresovanost opada tokom srednjeg obrazovanja, te ih zapravo samo 15 odsto završava u toj oblasti.

Veće uključivanje devojaka u IKT

Ona je navela da podaci pokazuju da 86 odsto muškaraca i 83 žena u Srbiji dnevno koristi internet, a mobilne približno 89 odsto muškaraca i 87 odsto žena.

Prema njenim rečima, procenat upotrebe tehnologija je ravnopravan, ali kada je reč o rukovodećim pozicijama u IT, tu prednjače muškarci.
Na skupu su dodeljene nagrade pobednicama u video radu na temu „Moje omiljeno mesto u Srbiji“.

Međunarodni Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) uspostavljen je 2010. godine, na inicijativu Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija (ITU). Do sada je više od 300.000 devojaka i mladih žena učestvovalo u više od 9.000 proslava ovog dana u 166 zemalja.