Веће укључивање девојака у ИКТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић охрабрила је данас, на скупу одржаном поводом обележавања Међународног дана девојака у Информационо-комуникационим технологијама (ИКТ), све девојке да остваре своје идеје и визију које имају у овој области.

Брнабић је поручила девојкама да не дозволе да им било ко икада каже да нешто не могу да ураде, указавши истовремено на то да је ИТ сектор највећи потенцијал Србије, који је у прва два месеца ове године забележио раст од 34 одсто.

Веће укључивање девојака у ИКТ

Немојте да се плашите да покушате, и неуспех је део успеха, можда његов најбољи део. Ако паднете подигните се и наставите даље, нагласила је председница Владе.

Такође, она је истакла да данас живимо у земљи у којој су на руководећим положајима у држави жене, а да је она прва жена премијер у Србији.

Брнабић је поновила да ће у наредне три године у инфраструктуру за ИТ, Влада Србије уложити више од 65 милиона евра, напоменувши да је на данашњем састанку са представницима ЕИБ једна од тема била модернизација друштва и ИКТ.

Премијерка је најавила да ће у пројекат повезаних школа бити уложено 70 милиона евра, што ће омогућити да све школе буду умрежене брзим интернетом.

Она је подсетила на то да је информатика уведена као обавезан предмет од петог разреда основних школа, да је у току пилот-пројекат Е-дневника, а да ће од 1. септембра кренути и пројекат дигиталног уџбеника.

Веће укључивање девојака у ИКТ

ИТ традиционално јесте посматран као мушки бизнис, али то ћемо заједнички променити, поручила је она и навела да ће заједничким напором бити учињено све да у наредне три године Србија изгледа потпуно другачије.

Председница Владе је подвукла да у томе Србија рачуна на девојке у ИТ сектору, које су, како је додала, мотор развоја друштва и боље будућности.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да се обележавањем Дана девојака у ИКТ настоји да се скрене пажња о неопходности укључивања девојака у ИКТ.

Матић је навела да је тренутно у Србији на руководећим позицијама у ИТ сектору тек приближно 17 одсто жена, а да ситуација није боља ни у ЕУ, где их је приближно 27 одсто.

Она је истакла да су дигиталне технологије основа иновација и прогреса, а жене стубови развоја друштва, додавши да 90 одсто девојчица у Србији у основним школама показује интересовање да се на неки начин бави ИКТ, да та заинтересованост опада током средњег образовања, те их заправо само 15 одсто завршава у тој области.

Веће укључивање девојака у ИКТ

Она је навела да подаци показују да 86 одсто мушкараца и 83 жена у Србији дневно користи интернет, а мобилне приближно 89 одсто мушкараца и 87 одсто жена.

Према њеним речима, проценат употребе технологија је равноправан, али када је реч о руководећим позицијама у ИТ, ту предњаче мушкарци.
На скупу су додељене награде победницама у видео раду на тему „Моје омиљено место у Србији“.

Међународни Дан девојака у ИКТ-у (Girls in ICT Day) успостављен је 2010. године, на иницијативу Републике Србије, под покровитељством Међународне уније телекомуникација (ИТУ). До сада је више од 300.000 девојака и младих жена учествовало у више од 9.000 прослава овог дана у 166 земаља.