Ванредно заседање Националног савета за заштиту потрошача због поплава

Национални савет за заштиту потрошача Републике Србије одржао је данас ванредну седницу посвећену анализи ситуације настале као последица катастрофалних поплава које су претходних дана захватиле подручја више градова и општина у земљи.

Том приликом Национални савет за заштиту потрошача апеловао је на све трговце који се баве продајом прехрамбених производа и пијаће воде да посебно обрате пажњу на исправност поменутих роба и позвао их да у том погледу поштују све одлуке и препоруке надлежних државних институција.

Чланови Националог савета за заштиту потрошача такође су упутили позив свим пијачним управама у земљи да појачају контролу стања и квалитета сезонског воћа и поврћа који се продају на пијацама, у циљу отклањања ризика по безбедност и здравље потрошача.

Представници потрошачких организација који учествују у раду Националног савета скренули су пажњу на значај тачног и правовременог информисања грађана и сагласили су се да је неопходна њихова координација са државним органима, како би била отклоњена могућност појаве неистинитих и непотпуних вести у вези са стањем на тржишту после поплава, које узнемирују јавност.

Седницом Националног савета за заштиту потрошача председавао је председник овог тела и потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, а у раду овог трипартитног тела су поред представника државних институција из ресора трговине, здравља и пољоприведе учествовали и председници најрелевантнијих потрошачких организација, као и чланови из реда академске јавности.