Usvojen Predlog zakona o elektronskim komunikacijama

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je usvajanjem Predloga zakona o elektronskim komunikacijama, na današnjoj sednici, Vlada Srbije još jednom potvrdila evropsko opredeljenje i spremnost da Srbija bude uključena u savremene tehnološke tokove.

Usvojen Predlog zakona o elektronskim komunikacijama

„Novim Zakonom o elektronskim komunikacijama biće postignuta potpuna usaglašenost sa važećim regulatornim okvirom Evropske unije iz 2009, i otkloniće se nedostaci važećeg zakona koji su uočeni kroz njegovu dosadašnju primenu. Nova rešenja omogućiće unapređenje poslovanja operatora elektronskih komunikacija, jačanje konkurencije na tržištu, kao i bolju zaštitu prava korisnika elektronskih komunikacionih usluga, naročito u pogledu vansudskog rešavanja sporova, sprečavanja prekomernih računa i usluga roditeljske kontrole“, rekla je Matić, izrazivši očekivanje da će navedeni efekti doprineti ubrzanom razvoju tržišta elektronskih komunikacija u Republici Srbije.

Ona je podsetila da je jedna od najznačajnijih novina uvođenje obaveze mobilnih operatora da vrše registraciju pripejd korisnika.

„Na taj način biće omogućeno sprečavanje zloupotrebe elektronskih komunikacija, među kojima su: upućivanje zlonamernih poziva i uznemiravanje, lažno uzbunjivanje, različiti oblici prevara, organizovanje terorističkih aktivnosti i drugih oblika teških krivičnih dela“, navela je državni sekretar.

Ona je istakla i da će zakon omogućiti stvaranje uslova za optimalno i efikasno korišćenje radio-frekvencijskog spektra koji predstavlja značajni državni resurs, kroz uvođenje novih tehnologija u odgovarajuće frekvencijske opsege.