Успешан почетак примене Меморандума о Информатичком путу свиле

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да данашњи сусрет државних и привредних делегација Народне републике Кине и Републике Србије, означава успешан почетак техничке примене Меморандума о развоју Информатичког пута свиле за информациону повезаност, који су потписали министар трговине, туризма и телекомуникација и потпредседник Владе Србије, Расим Љајић, и председник Националне комисије за реформе и развој Народне републике Кине, Сју Шаоши.

Успешан почетак примене Меморандума о Информатичком путу свиле

На скупу под називом „Информатички пут свиле за информациону повезаност“, који је одржан у Палати Србија, државни секретар која је и предводила српску делегацију, подсетила је да је овај, за Србију веома значајан споразум, потписан прошле године, током посете кинеског председника Си Ђинпинга Републици Србији, када је договорена сарадња двеју земаља и у области грађевинарства, енергетике, инфраструктуре, привреде, туризма, одбране, а том приликом закључено је и свеобухватно стратешко партнерство.

„Озваничено пријатељство између наше две земље и снажну подршку Србије иницијативи „Један појас, један пут“, потврдили су и новоизабрани председник Републике Србије Александар Вучић, као и нова Влада Србије, на челу са премијерком Аном Брнабић“, навела је државни секретар, истичући да за Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Меморандум о Информатичком путу свиле, значи прилику не само да унапреди области у сва три своја ресора, већ и да пружи допринос расту укупне привреде и економије Србије.

„Информатички развој и дигиталне конвергенције дају огроман подстицај развоју свих привредних грана и друштву у целости, а имплементација овог Меморандума створиће и стабилну дигиталну основу за веће укључивање Србије у иницијативу „Један појас, један пут““, додала је.

Успешан почетак примене Меморандума о Информатичком путу свиле

Државни секретар је изнела да су у примени Меморандума који обухвата сарадњу у области развоја и примене информационо комуникационих технологија, радне групе дефинисале четири приоритетне области, а то су: електронска трговина, логистика и размене тржишних информација, „паметни градови“ и онлајн туризам.

Договорена је изградња пилот зоне економске сарадње у оквиру Информатичког пута свиле, где ће свака страна предложити градове које ће се укључити у ту зону, затим, заједничка база података пројеката који се реализују у оквиру сарадње, као и оснивање Међународне индустријске алијансе у оквиру Информатичког пута свиле, у Институту за Информатички пут свиле у Кини, са циљем промоције сарадње између предузећа у сектору дигиталне економије.

„Министарство надлежно за телекомуникације овој теми дало је посебан значај у Стратегији развоја ИТ индустрије Републике Србије, где је као једна од мера одређена промоција ИТ компанија и стварање услова за међународну размену и сарадњу. Због тога је одлучено да данашњи скуп буде равноправно посвећен и сусретима привредних делегација“, објаснила је Матић.

Државни секретар је још подсетила да је на плану развоја инфраструктуре Министарство остварило стратешки значајно партнерство са кинеском компанијом „Хуавеј“ у априлу ове године, изразивши очекивање да ће реализација тог споразума дати кључан допринос сарадњи Србије и Кине у ИКТ области, као и да ће послужити као подстрек другим компанијама да се активно укључе у Информатички пут свиле.

Заменик генералног директора Сектора за индустрију високих технологија Националне комисије за реформе и развој НР Кине и шеф кинеске државне делегације, Ву Хао, сложио се да је данашњи скуп почетак добре сарадње која ће имати далекосежан значај за развој у области технологија, посебно преноса информација у области транспорта, обраде нумеричких података и израде база података.

„Наше две земље су географски удаљене, али имамо осећај да смо веома блиски и верујемо да ћемо спроводити нашу сарадњу на принципу отворености и узајамне користи, на добробит народа наших земаља“, истакао је Ву.

Овом приликом шефови државних делегација, Татјана Матић и Ву Хао, заједно су потписали План активности на спровођењу Меморандума о разумевању и унапређењу развоја Информатичког пута свиле за информациону повезаност, а након тога одржан је званични састанак државних делегација, као и Б2Б састанци представника ИКТ компанија из Србије и Кине.