Успех младих информатичара на олимпијади у Бакуу

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је младим информатичарима на освојеним медаљама на 31. Међународној информатичкој олимпијади у Бакуу, где је четворочлана екипа Србије у конкуренцији 87 земаља и 327 такмичара освојила четири медаље.

„Млади таленти Србије још једном су показали да наша земља има потенцијал да постане лидер у знању и иновацијама. Модернизација образовног система, као приоритет Владе Србије, додатно ће омогућити развој талената и пружити младим генерацијама прилику да заузму конкурентске позиције у професијама будућности“, истакла је државна секретарка.

Успех младих информатичара на олимпијади у Бакуу

Она је напоменула да Министарство трговине, туризма и телекомуникација осим што континуирано подржава учешће наших ученика на међународним такмичењима из области математике, физике и информатике, тренутно спроводи изградњу локалних рачунарских мрежа у школским објектима широм Србије у оквиру капиталног пројекта „Повезане школе“.

Матић је најавила да ће у септембру бити обезбеђен бежични интернет у око 11.000 учионица, за више од 286.000 ђака.

„Пројекат ће у наредне две године бити спроведен у свим школама што ће свакако унапредити процес наставе и омогућити ђацима стицање нових вештина и знања неопходних за 21. век, али и олакшати даровитим појединцима, посебно на пољу информатике и математике, да максимално остваре своје таленте“, навела је Матић.

На такмичењу које је одржано од 4. до 11. августа у Бакуу, у Азербејџану, сребрну медаљу освојио је Тадија Шебез, ученик гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, а бронзане Никола Пешић, такође ученик те гимназије, као и ученици Математичке гимназије из Београда Младен Пузић и Јован Бенгин. Екипу су водили др Драган Урошевић са Математичког института из Београда и Алекса Плавшић, студент Рачунарског факултета из Београда.