Успех младих математичара у Румунији

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је српском тиму, који чине ученици Математичке гимназије из Београда, на освојених пет медаља и оствареном другом месту на 11. међународном такмичењу Romanian Master of Mathematics.

„Медаље и резултати које наши млади таленти доносе из света не представљају само понос наше државе, већ и додатани мотив за веће улагање у њих. Министарство трговине, туризма и телекомуникација наставиће да пружа подршку њиховом учешћу на међународним такмичењима, будући да на тај начин унапређују сопствена знања и вештине, а уједно подижу углед Србије у свету“, поручила је Матић.

Успех младих математичара у Румунији

На такмичењу из математике у Букурешту, од 20. до 25. фебруара, учествовале су 24 најбоље светске средњошколске репрезентације. Чланови екипе Србије, ученици Математичке гимназије, постигли су следеће резултате: Павле Мартиновић – златна медаља, Алекса Милојевић – сребрна медаља, Јелена Иванчић – сребрна медаља, Јован Торомановић – бронзана медаља, Милош Милићев – бронзана медаља, Вукашин Михајловић – похвала.

У екипном пласману Србија дели друго место са Корејом, иза екипе Сједињених америчких држава, а следе Израел, Русија, Кина… Лидер српског тима је Душан Ђукић, а заменик Никола Петровић.