Усаглашен нови текст Споразума о слободној трговини са Турском

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас у Анкари са министром економије Турске Нихатом Зејбекчијем, са којим је усагласио текст новог Споразума о слободној трговини између две земље.

Нови текст Споразума предвиђа по први пут бесцарински извоз 5.000 тона говеђег меса годишње из Србије у Турску.

Усаглашен нови текст Споразума о слободној трговини са Турском

Српски произвођачи ће, такође по први пут, на тржиште Турске без царина моћи да извозе дефинисане квоте сировог и рафинисаног сунцокретовог уља, семена сунцокрета и појединих врста пекарских производа.

Споразумом су дефинисане и двоструко веће квоте за бесцарински извоз из Србије у Турску поједних врста смрзнутог поврћа и сувих шљива.

С друге стране, Србија је омогућила бесцарински увоз из Турске утвђених квота нара, јагода, плавог патлиџана, тиквица, стоног и сувог грожђа, а такође су повећане квоте појединих прехрамбених производа, које су већ биле предмет слободне трговине између две земље.

Усаглашен нови текст Споразума о слободној трговини са Турском

По први пут, Споразум дефинише и слободну трговину услугама (финансије, транспорт, телекомуникације, копродукција и слично), што ће у значајној мери допринети побољшању инвестиционе климе и већем доласку турских улагача у Србију, а истовремено ће нашој привреди отворити простор тржишту услуга у Турској.

Нови Споразум о слободној трговини требало би да буде потписан током званичне посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији 10. и 11. октобра ове године, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација.