Unapređenje saradnje sa Crnom Gorom u oblastima trgovine i turizma

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić i ministar za ekonomski razvoj Republike Crne Gore, Jakov Milatović, razgovarali su danas u Beogradu o mogućnostima unapređenja bilateralne ekonomske saradnje, posebno o saradnji u oblastima turizma i trgovine.

Zvaničnici su se složili da je u odnosu na prethodnu godinu, situacija povodom pandemije trenutno znatno povoljnija, pre svega zahvaljujući procesu imunizacije, kao i da je za saradnju u turizmu od posebnog značaja regionalni Sporazum o sniženju cena rominga.

Ministarka Matić je istakla da je pandemija potvrdila potrebu za regionalnim povezivanjem, zajedničkim regionalnim tržištem i zajedničkim nastupom na tržištima trećih zemalja u sferama trgovine i turizma u kojem postoji kompatibilnost između Srbije i Crne Gore, i gde je u odnosu na kovid-krizu pomeren fokus turista na auto-destinacije.

Ministar Milatović je ovom prilikom napomenuo da su od danas uvedeni novi komercijalni letovi kompanije „Air Montenegro“, iz Tivta i Podgorice za Srbiju, kao i da će auto-put Podgorica – Kolašin biti završen ove godine.

Ministar Milatović takođe je izrazio inicijativu za uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, u cilju realizacije Akcionog plana regionalnog ekonomskog tržišta. Ministarka Matić podržala je ovu inicijativu i rekla da će Vlada Republike Srbije razmotriti njenu implementaciju.

Tokom susreta dogovoreno je da se pokrene radna grupa koja bi definisala teme i aktivnosti potrebne za realizaciju saradnje ugovorene Memorandumom između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva održivog razvoja Crne Gore u oblasti turizma.