Унапрeђење економске сарадње Србије и Хрватске

У Загребу је одржано прво конститутивно заседање Заједничког одбора за спровођење и подстицање економске сарадње између Републике Србије и Републике Хрватске, по основу Споразума о економској сарадњи између две земље, потписаног 24. јуна 2009. године у Загребу, који је ступио на снагу уласком Републике Хрватске у Европску унију 1. јула 2013.године.

У својству копредседника Заједничког одбора, делегације су предводили Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Наташа Микуш Жигман, државна секретарка у Министарству привреде, предузетништва и занатства Републике Хрватске. На заседању, на коме се разматрала досадашња сарадња у различитим областима, потврђено је опредељење обе земље за даље унапређење економских веза и јачање сарадње у областима од обостраног интереса, нарочито: трговине, индустрије, енергетике, саобраћаја, пољопривреде, туризма, као и међукоморске и развојне сарадње.

Током заседања разматрана су привредна кретања у обе земље, са посебним освртом на билатералну економску сарадњу. Констатовано је континуирано повећање трговинске размене, која је у прошлој, 2017. години, први пут износила преко једне милијарде евра, што је Републику Хрватску сврстало на 10. место спољнотрговинских партнера Републике Србије. Истовремено, Република Србија представљала је 7. спољнотрговинског партнера Републике Србије.

На крају заседања копредседници Заједничког одбора, Стеван Никчевић и Наташа Микуш Жигман, потписали су Протокол са првог конститутивног заседања Заједничког одбора за спровођење и подстицање економске сарадње између Републике Србије и Републике Хрватске.