Укључивање девојчица у свет ИКТ-а и предузетништво

„Министарство трговине, туризма и телекомуникација анимира и мотивише девојчице и девојке да се одлуче за образовање у области нових технологија и да изаберу занимање у сектору у којем је највећи број слободних радних места. Годишње се у Србији запошљава више од 3000 стручњака у области информационо-комуникационих технологија, а стално је отворено више од 100 програмерских позиција“, истакла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић у уводном обраћању на Округлом столу „Укључивање девојчица у свет ИКТ-а и предузетништво“.

Округли сто поводом пројекта „Теленор дан девојчица“организовали су Удружење пословних жена Србије и Теленор фондација, а тим поводом уручене су и награде девојчицама које су се одазвале на конкурс за најбољи видео рад, на тему „Ухвати идеју“ и приказани су најбољи радови.

Укључивање девојчица у свет ИКТ-а и предузетништво

„Гледајући видео радове које су девојчице слале, била сам импресионирана њиховом маштовитошћу. Младе девојке не само да имају сјајне идеје о томе како да осмисле своју свакодневицу, како да постигну боље резултате у учењу или како да зараде свој џепарац, већ знају и како да изразе те идеје помоћу нових технологија. Иако тек на почетку свог животног пута, оне већ сада знају како да се остваре и како да објаве то целом свету“, рекла је Татјана Матић.

„У оквиру иницијативе коју смо управо покренули, под називом „Паметно и безбедно – Смарт енд сејф“ која се спроводи првенствено кроз пројекат ИТ караван који обилази школе и градове у Србији и приређује едукативне презентације о предностима и опасностима интернета, промовишемо и пројекте који се односе управо на веће укључивање девојчица и жена у нове технологије. Као један од тих програма под заједничким називом ИТ даме, већ за недељу дана обележићемо међународни дан девојака у ИКТ-у, 28. априла“, истакла је државни секретар.

На Округлом столу учествовале су и Ингеборг Офстхуст, генерална директорка Теленора, Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије и друге успешне жене из пословног света и области ИКТ-а.