Уговор о извозу воде са Кувајћанима отвара врата српским привредницима

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас у Београду, приликом потписивања уговора о извозу првог контигента воде од три милиона литара из Србије у Кувајт, да је то резултат дугогодишњег рада с циљем да се отворе врата за извоз српске воде у арапске земље.

„Учинили смо да се сарадња две земље помери са мртве тачке јер је робна размена у протеклој години свега 5,1 милион долара“, казао је Љајић.

Уговор о извозу воде са Кувајћанима отвара врата српским привредницима

Говорећи о потенцијалима за сарадњу, он је рекао да је Србија од Кувајта већ добила кредит за станицу Прокоп, те да постоји најава да ће Кувајћани финансирати и друге пројекте.

„Овај уговор ће омогућити и другим компанијама из Србије да пласирају њихову воду у арапске земље, јер је потражња за нашом водом велика. Србија је позната по квалитетној минералној води, а сарадња са Кувајтом ће отворити врата за заједничку сарадњу на другим пројектима“, казао је Љајић.

Потпредседник Љајић је објаснио да je извоз воде из Србије вредан 21 милион долара, а од тога 80 одсто иде у земље региона, док половина те количине одлази у Црну Гору.

Он је додао да се у Србији годишње произведе пет до шест милиона хектолитара воде, да извоз расте, а да је увоз био вредан три милиона долара.

Он је казао да Србија има око 300 минералних извора, око 25 фабрика за прераду воде, а капацитети, како каже, нису довољно искориштени.

Свечаном потписивању уговора између домаће компаније „Вода Вода“ из Мионице и компаније „Caro General Trading“ из Кувајта присуствовали су и председник општине Мионице, Бобан Јанковић, представници компаније „Вода Вода“ као и делегација кувајтских привредника.

Власник компаније „Вода Вода“ Војин Ђорђевић рекао је да се ради о послу који је значајан по количини извезене робе и по финансијском аспекту, али још значајнији је због освајања новог, великог и захтевног тржишта као што је кувајтско.
Он је казао да је уговором предвиђено да се испоручи три милиона литара воде у наредном периоду.