У Србији око 800.000 грађана користило сервисе е-управе

У Србији је око 800.000 грађана до сада користило сервисе електронске управе, а очекује се да тај број значајно порасте у наредних пар година, изјавио је државни секретар за телекомуникације у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Стефан Лазаревић. Он је на скупу о развоју електронске управе у Србији рекао да ће развој те области допринети смањењу корупције и већој транспарентности рада државних органа.

Лазаревић је навео да је на пример увођење електронског катастра у неке од региона Индије допринело значајном смањењу корупције са 33 на 0,78 одсто.

Према његовим речима, велики је значај електронске управе и за повећање наплате пореза и такси, која је региону порасла и за 13 одсто након увођења електронског пословања. Електронска управа треба да буде део реформе јавне управе, додао је Лазаревић.

Суштинско за развој електронског пословања, како је додао, јесте могућност функционисања електронских фактура, за шта је потребно изменити Закон о рачуноводству. Конференција „Јачање институционалних капацитета за електронску управу у Србији“ организована је поводом завршетка истоименог пројекта који финансира Светска банка.