Тражићемо да ЕУ укине роминг и за Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Македонију

Министри задужени за телекомуникације Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније постигли су данас договор да Европској комисији упуте писмо у коме траже да се одлука о укидању роминга у земљама Европске уније прошири и на поменуте четири државе.

У току дана би требало да се усагласе садржај и текст писма које ће бити упућено потпредседнику Европске комисије за јединствено дигитално тржиште Андрусу Ансипу. Писмо ће потписати потпредседник Владе Србије и министар трговине туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар комуникација и промета Босне и Херцеговине Исмир Јуско, министар економије Црне Горе Драгица Секулић и министар за информационо друштво и администрацију Македоније Дамјан Манчевски.

Mинистар Љајић je рекао да су се четворо министра „буквално за пет минута“ телефоном договорили о реализацији ове иницијативе.

„Ми смо свесни да реализација неће бити ни једноставна, ни брза, ни лака, с обзиром на то да је и у оквиру саме Европске уније усаглашавање око укидања роминга трајало пуних десет година. Ми смо сличну иницијативу покренули пре две године, али она тада није прихваћена. Не треба ни сада стварати превелика очекивања али сматрамо да би, као земље у процесу придруживања, и наши грађани требало да имају бенефите које користе и грађани Европске уније. Уосталом ова одлука важи и за земље које нису чланице Европске уније као што су Норвешка, Исланд и Линхенштајн“, рекао је Љајић.

Он је подсетио да су управо Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија пре три године потписале споразум о међусобном снижавању цена роминга и да се захваљујући том споразуму већ три године за редом постепено снижавају цене услуга роминга у четири државе региона.