Божић-Трефалт: Тражи се начин да сви путници САБ травела буду обештећени

Помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Вера Божић-Трефалт изјавила је данас да се мора наћи начин да сви путници којима је преко туристичке агенције САБ травел отказан аранжман буду обештећени.

Она је на РТС-у рекла је да је инспекцијским надзорима утврђено да су за целу сезону закључена 3.572 уговора, а да је број отказаних уговора 2.249.

„То је за путнике тешка ситуација, а о ком се броју тачно ради – ми још не знамо јер се сваки појединачан уговор мора погледати. Документација је код нас, утврђују се чињенице, што значи да инспекцијски надзор још траје“, рекла је Божић Трефалт.

„Ми сада помажемо путницима, а то је и наша законска обавеза, да сви буду обештећени“, закључила је она.

Она је објаснила да је гаранција путовања 300 хиљада евра за све путнике, што је утврђено Законом о туризму.

„Сви улажемо напоре, почев од Јуте, осигуравајуће куће, власника и инспекције да то све буде намирено на 300 хиљада евра. Ако се то пређе, мора се наћи начин да путници буду обештећени“, објаснила је Божић Трефалт.

Она је додала и да је власник изразио вољу да прода своју имовину да би у пуном износу обештетио путнике.

„Јуче смо утврдили инсолвентност агенције САБ травел и путници могу директно да се обраћају осигуравајућој кући ради накнаде штете“, рекла је помоћник министра.

Позвала је грађане који буду имали проблема да се обрате и Туристичкој инспекцији на имејл turisticka.inspekcija@mtt.gov.rs.

Рекла је да је рок за жалбу 15 дана од када се обрате агенцији САБ травел, а могу и Јути да се обрате како би почео процес обештећења.

Поред реалне накнаде штете, према њеним речима, путник може да поднесе тужбу суду за нематеријалну штету.