Такмичење ИТ каравана 04 одржано у Зрењанину

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је ђацима основних школа у Зрењанину, који су учествовали у програму ИТ каравана 04, да искористе нове технологије као би стицали знања и изразили своју креативност, али да при томе морају да се заштите од злоупотреба.

„На путовањима ИТ каравана у протекле три године, показали сте нам да углавном знате које су опасности на интернету, али морате увек да будете обазриви и да то знање и примените у пракси, и, наравно, да са родитељима и наставницима делите своја онлајн искуства“, рекла је Матић на почетку такмичарског програма у Хали спортова „Кристална дворана“.

Такмичење ИТ каравана 04 одржано у Зрењанину

Она је подсетила ученике и да за савете, информације и пријаве увек могу да се обрате Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, на број телефона 19833 или путем портала „Паметно и безбедно“.

На другом овогодишњем такмичењу основаца у познавању дигиталних технологија и безбедности на интернету, у оквиру кампање ИТ караван 04, основце у Зрењанину поздравили су и помоћник градоначелника за област локалног, друштвено-економског развоја града Зрењанина, Душко Радишић, као и представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Данијела Шћепановић из Сектора за дигитализацију у просвети и науци.

У програму под слоганом „Фаца интернета“, који су водили глумци Бранкица Себастијановић и Вучић Перовић, учествовало је око 300 ђака из пет зрењанинских школа, које су у такмичарском делу представљали тимови од по две девојчице и два дечака.

Највише поена у квизовима знања и моторичким играма освојила је ОШ „2. октобар“, друго место заузела је ОШ „Петар Петровић Његош“, треће ОШ „Жарко Зрењанин“, четврто ОШ „Др Јован Цвијић“ и пето ОШ „Соња Маринковић“.

Такмичење ИТ каравана 04 одржано у Зрењанину

Четврта по реду школска кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација, која промовише и едукује основце о примени дигиталних технологија у учењу, као и о начинима заштите од злоупотреба технологија, почела је у Београду, у СЦ „Шумице“, 16. априла. Након Зрењанина, програм ће се одржати и у Новом Пазару, Чачку и Нишу.

У целокупном такмичењу под слоганом „Фаца интернета“ учествује укупно 25 школа из пет градова са око 2000 ђака. Сви такмичари добијају награде, а победнички тимови из сваког града провешће едукативни викенд у Научно истраживачкој станици „Петница“, где ће се припремати за финале које је заказно у Дому омладине у Београду, 22. маја.