Светски дан радија

Поводом Светског дана радија који се обележава 13. фебруара, на иницијативу УНЕСКО-а, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да за државу Србију обележавање овог дана има посебан значај, имајући у виду достигнућа која су на пољу развоја радија дали великани наше науке Михајло Пупин и Никола Тесла.

Она је указала да Министарство припрема Стратегију за прелазак на дигитално емитовање радијског програма, чиме ће бити дефинисан стандард за дигитализацију радија DAB+ као у већини европских земаља, и омогућено емитовање 16 радијских програма на једној фреквенцији, са једним предајником.

„Дигитализација радија ће бити извршена тако што ће се омогућити паралелни рад аналогне и дигиталне мреже, тзв. simulcast, у дужем временском периоду. На тај начин постојећи радио емитери ће моћи да наставе са емитовањем програма и у аналогној технологији, а слушаоци радија са FM пријемницима моћи ће и даље да користе постојеће радијске пријемнике“, објаснила је државна секретарка.

Светски дан радија

Матић је подсетила да је Јавно предузеће „Емисиона техника и везе“, од 26. октобра 2018. године почело са експерименталним дигиталним емитовањем радио програма у DAB+ технологији са емисионе локација Авала, са које се емитују три програма Радио Београда.

Она је најавила да је до краја 2019. године планирано пуштање у рад још седам предајника чиме би се реализовала покривеност дигиталним радијским сигналом 80% становништва и скоро потпуна покривеност аутопутева.

Светски дан радија обележава се у знак сећања на оснивање Радио Уједињених нација 1946. године. УНЕСКО је прогласио овај дан 2011, што је Скупштина УН формално прихватила две године касније, са циљем промовисања радија као медија који допире до најширих слојева становништва, до најудаљенијих заједница као и рањивих група, са специфичном улогом у хитним случајевима и помоћи у катастрофама.

У Србији се тренутно емитује медијска услуга радија од стране 377 пружалаца медијских услуга у аналогној техници, односно ФМ радио станица.