Свечано потписан Споразум о донацији Инвестиционог оквира за Западни Балкан за развој широкопојасног интернета у руралним подручјима Србије

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министар за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић и директорка Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан, Жужана Харгитаи, свечано су данас у Палaти Србија потписале Споразум о донацији између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, за пројекат Широкопојасни интернет у руралним подручјима у Републици Србији.

Донацију од 1.7 милион евра, која ће бити искоришћена за припрему пројекта, обезбедили су билатерални донатори у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан, док је ЕБРД је обезбедила кредит за имплементацију пројекта у износу од 18 милиона евра.

„Ултрабрзи широкопојасни приступ који ће овим пројектом бити обезбеђен у насељима у руралним подручјима са око 90.000 домаћинстава, омогућиће потпуно нову перспективу за становништво, посебно за децу и младе у тим насељима“, саопштила је овом приликом министарка Татјана Матић.

„Пружање савременог образовног дигиталног окружења и приступачних дигиталних услуга, не само да ће подићи локалне капацитете и економски развој, већ ће допринети и регионалном развоју и повезивању, али и усклађивању са европским правним оквирима и нашем убрзаном напретку на путу европских интеграција“, истакла је Матић.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић казала је да је  пројекат увођења широкопојасног интернета у руралним подручјима Србије који је Србија кандидовала за Економско инвестициони план ЕУ за Западни Балкан значајан за укупан инклузивни раст Србије у будућности и конвергенцију са европским економијама и изворима новог раста.

Она је након потписивања споразума рекла да ће овим пројектом сваком ђаку у било ком делу Србије где живи и иде у школу, бити доступно ново право које се односи на приступ интернету што ће им, наглашава, омогућити да кроз приступ информацијама, дигиталном образовању и знању буду у будућности конкурентни и на  европском и на светском тржишту. Напоменула је да ће им то омогућити и нови вид социјалне укључености који је важан за младе људе.

Директорка Европске банке за обнову и развој за регион Западног Балкана, Жужана Харгитаи, подсетила је да се ове године обележава 20 година од чланства Србије у ЕБРД.

„За ово време инвестирали смо преко 6.5 милијарди евра у пројекте приватног и јавног сектора широм земље. Након великих инвестиција у путеве, железничку инфраструктуру и енергетски сектор, драго нам је да можемо да подржимо и развој дигиталне инфраструктуре удруженим инвестицијама јавног и приватног сектора“, рекла је Харгитаи и поручила: „Надамо се да ће пројекат допринети бољим могућностима за образовање, информисање као и коришћење дигиталних услуга јавне управе за грађане у руралним деловима земље, и да ће ово бити корак ка смањењу неједнакости у квалитету живота у сеоским и градским срединама”.

Свечаном потписивању Споразума присуствовали су и амбасадор Европске Уније у Србији, Сем Фабрици и амбасадор Аустрије у Србији, Николаус Лутероти.

„Дигиталне технологије доносе револуцију у начин на који учимо, радимо и живимо као појединци и као друштво. Сваком су потребне праве вештине, знања и поуздање да искористи пун потенцијал дигиталних технологија. Недостатак тих вештина негативно утиче на могућност запошљавања и квалитет живота“, напоменуо је Сем Фабрици и истакао:

„Пројекат широкопојасног повезивања следеће генерације створиће неопходне предуслове за друштвени и економски развој у руралним деловима Србије који немају приступ широкопојасној мрежи (такозване беле зоне). Заједно са осталим члановима Тима Европа, Европска унија с поносом подржава дигиталну агенду Србије, посебно да пружи новим генерацијама неопходне образовне алате током пандемије“.

Аустријски амбасадор Николаус Лутероти, изјавио је: „Овај пројекат дигиталне инфраструктуре је пресудан подухват владе Србије који не само да обећава социјално-економске добитке у руралним областима, већ отвара и низ нових могућности за дигиталну повезаност. Билатерални донатори WBIF-а су зато са великим задовољством подржали његову примену грантом за техничку помоћ.“

Финансијска подршка Инвестиционог оквира за Западни Балкан у износу од 1,7 милиона евра намењена је изради пројектне документације неопходне за имплементацију и постављање широкопојасне мреже у руралним подручјима.

Пројекат заједно реализују Република Србија повезивањем школа и јавних установа као приступних тачака на магистралну мрежу у 600 насеља у тзв. „белим зонама“, која немају приступ широкопојасној мрежи, и мобилни оператори путем јавних позива, који ће бити задужени за изградњу инфраструктуре од приступних тачака до околних домаћинстава.