Svečano otvoren IT karavan 03

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je na svečanom otvaranju ovogodišnje kampanje IT karavan 03, da je edukacija o bezbednom korišćenju digitalnih tehnologija neophodna, naročito kod dece i mladih usled ubrzane digitalizacije našeg društva.

„Mi smo svi zajedno u digitalnoj revoluciji. Deca čak mogu da imaju razvijenije digitalne veštine, ali na odraslima je da ih podstaknu da od digitalizacije dobiju najbolje za sebe, da budu aktivni i kreativni, ali i bezbedni na internetu“, istakla je Matić.

Svečano otvoren IT karavan 03

Ona je podsetila da je na današnji dan, tačno pre godinu dana 27. februara 2017, počeo sa radom Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji je do sada primio preko 4100 poziva građana, i odraslih i dece, putem telefona 19833, kao i preko platforme www.pametnoibezbedno.gov.rs.

Državni sekretar ovom prilikom svečano je uručila donatorske ugovore o interaktivnim tablama, koje je obezbedila kompanija „Aigo“, predstavnicima beogradskih osnovnih škola čiji su đaci učestvovali u programu: „Filip Filipović“, „Laza Kostić“, „Đorđe Krstić“, „Marko Orešković“, „Milena Pavlović Barili“ i „Borislav Pekić“.

Svečano otvoren IT karavan 03

Na početku programa obratila se i Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je i ove godine partner Ministarstva za telekomunikacije na projektu IT karavan 03.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je još 2012. godine započelo i kontinuirano sprovodi mnoge projekte, obuke, radionice, radimo istraživanja, održavamo konferencije, i sve što smatramo da doprinosi bezbednom odrastanju najmlađih, a da im pri tom ne uskratimo još jedan prozor u svet – digitalni svet. To ćemo najbolje učiniti svi zajedno jačanjem digitalnih kompetencija učenika i nastavnika i podizanjem svesti roditelja“, rekla je Nedeljković.

„Kompanija Majkrosoft u Srbiji treću godinu za redom, sa zadovoljstvom podržava kampanju IT Karavan – projekat čiji je značaj sve veći s obzirom na neprestan razvoj savremenih digitalnih tehnologija. Majkrosoft veruje da je apsolutno neophodno da osnove programiranja i savremene tehnologije budu deo osnovnog obrazovanja, ali i da se njihova adekvatna i bezbedna upotreba mora neprestano imati na umu. Podrška koju pružamo i ove godine obezbediće osnovcima u Srbiji pristup zabavnim i edukativnim alatima za učenje kodiranja, poput globalno popularnog Majnkraft programa u edukaciji“, izjavio je na svečanosti Ivan Živković, predstavnik Majkrosofta u Srbiji, za saradnju sa državnim organima.

Ove godine IT karavanu pridružili su se i Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije i Fondacija Petlja, a podršku su pružili i Narodno pozorište u Nišu, Kulturni centar Novi Pazar i Dečije pozorište u Subotici.

Svečano otvoren IT karavan 03

Specijalni gosti na svečanom početku IT karavana 03 bili si Mišel Sen-Lo, predstavnik Unicefa za Srbiju, Igor Jurić, osnivač i predsednik Fondacije „Tijana Jurić“ i Vasilije Ljubinković, predstavnik organizacije „Save the Children“.
U okviru programa izvedena je edukativna interaktivna predstava za decu, u kojoj su učestvovali glumci Brankica Sebastijanović, Vučić Perović i Predrag Vasić, a nakon toga održane su dve digitalne radionice. Radionicu iz programiranja za decu vodila je predstavnik Fondacije Petlja, profesorka Nevenka Spalević, dok su radionicu za roditelje, sproveli predstavnici Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Do kraja marta IT karavan 03 biće realizovan za ukupno 26 škola, u pet gradova u Srbiji: Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu i Novom Pazaru. Biće priređene i otvorene promocije za građane, kao i radionice za roditelje u još šest gradova: Sečnju, Zrenjaninu, Leskovcu, Čačku, Kraljevu i Užicu