Свечано отворен ИТ караван 03

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на свечаном отварању овогодишње кампање ИТ караван 03, да је едукација o безбедном коришћењу дигиталних технологија неопходна, нарочито код деце и младих услед убрзане дигитализације нашег друштва.

„Ми смо сви заједно у дигиталној револуцији. Деца чак могу да имају развијеније дигиталне вештине, али на одраслима је да их подстакну да од дигитализације добију најбоље за себе, да буду активни и креативни, али и безбедни на интернету“, истакла је Матић.

Свечано отворен ИТ караван 03

Она је подсетила да је на данашњи дан, тачно пре годину дана 27. фебруара 2017, почео са радом Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је до сада примио преко 4100 позива грађана, и одраслих и деце, путем телефона 19833, као и преко платформе www.pametnoibezbedno.gov.rs.

Државни секретар овом приликом свечано је уручила донаторске уговоре о интерактивним таблама, које је обезбедила компанија „Аиго“, представницима београдских основних школа чији су ђаци учествовали у програму: „Филип Филиповић“, „Лаза Костић“, „Ђорђе Крстић“, „Марко Орешковић“, „Милена Павловић Барили“ и „Борислав Пекић“.

Свечано отворен ИТ караван 03

На почетку програма обратила се и Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, које је и ове године партнер Министарства за телекомуникације на пројекту ИТ караван 03.

„Министарство просвете, науке и технолошког развоја је још 2012. године започело и континуирано спроводи многе пројекте, обуке, радионице, радимо истраживања, одржавамо конференције, и све што сматрамо да доприноси безбедном одрастању најмлађих, а да им при том не ускратимо још један прозор у свет – дигитални свет. То ћемо најбоље учинити сви заједно јачањем дигиталних компетенција ученика и наставника и подизањем свести родитеља“, рекла је Недељковић.

„Компанија Мајкрософт у Србији трећу годину за редом, са задовољством подржава кампању ИТ Караван – пројекат чији је значај све већи с обзиром на непрестан развој савремених дигиталних технологија. Мајкрософт верује да је апсолутно неопходно да основе програмирања и савремене технологије буду део основног образовања, али и да се њихова адекватна и безбедна употреба мора непрестано имати на уму. Подршка коју пружамо и ове године обезбедиће основцима у Србији приступ забавним и едукативним алатима за учење кодирања, попут глобално популарног Мајнкрафт програма у едукацији“, изјавио је на свечаности Иван Живковић, представник Мајкрософта у Србији, за сарадњу са државним органима.

Ове године ИТ каравану придружили су се и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља, а подршку су пружили и Народно позориште у Нишу, Културни центар Нови Пазар и Дечије позориште у Суботици.

Свечано отворен ИТ караван 03

Специјални гости на свечаном почетку ИТ каравана 03 били си Мишел Сен-Ло, представник Уницефа за Србију, Игор Јурић, оснивач и председник Фондације „Тијана Јурић“ и Василије Љубинковић, представник организације „Save the Children“.
У оквиру програма изведена је едукативна интерактивна представа за децу, у којој су учествовали глумци Бранкица Себастијановић, Вучић Перовић и Предраг Васић, а након тога одржане су две дигиталне радионице. Радионицу из програмирања за децу водила је представник Фондације Петља, професорка Невенка Спалевић, док су радионицу за родитеље, спровели представници Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

До краја марта ИТ караван 03 биће реализован за укупно 26 школа, у пет градова у Србији: Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу и Новом Пазару. Биће приређене и отворене промоције за грађане, као и радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу