Свечани почетак ИТ каравана 04 у Београду

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свечано је отворила ИТ караван, четврту годишњу кампању тог Министарства, намењену основцима, која промовише примену дигиталних технологија у учењу и њихово безбедно коришћење.

„Ви сте можда и вештији у употреби мобилних телефона и рачунара и знате већ много о заштити на интернету, али поделите та искуства са родитељима и наставницима, јер ћете онда моћи заједно да искористите све предности нових технологија на безбедан начин“, поручила је државна секретарка ђацима у спортском центру „Шумице“ у Београду.

Свечани почетак ИТ каравана 04 у Београду

Она је позвала децу, али и све грађане да се за савете и информације о онлајн опасностима и заштити обрате Националном контакт центру за безбедност деце на интернету на број 19833, којем такође могу и да пријаве сваки вид узнемиравања или угрожавања путем интернета.

У програму четвртог ИТ каравана који је ове године такмичарског карактера, у Београду су учествовали ђаци петих и шестих разреда из пет београдских школа који су прошли предселекциони квиз, а њих је бодрило око 300 њихових вршњака из тих школа. Ученицима се обратила и Данијела Шћепановић, представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а програм су водили глумци Бранкица Себастијановић и Вучић Перовић.

Свечани почетак ИТ каравана 04 у Београду

У квизовима знања и моторичким играма инспирисаним онлајн безбедношћу, прво место освојила је ОШ „Дринка Павловић“, друго „Борислав Пекић“, треће место заузела је школа „Светозар Марковић“, четврто „Љуба Ненадовић“ и пето „Јелена Ћетковић“.

Сви такмичари добили су награде, а победнички тим ће провести едукативни викенд у Петници, где ће се са осталим финалистима припремати за финално такмичење које је заказано у Дому омладине у Београду, 22. маја.

У целокупном програму ИТ каравана 04, под слоганом „Фаца интернета“ учествује укупно 25 школа из пет градова. После отварања у Београду, такмичења ће се одржати и у Зрењанину, Новом Пазару, Чачку и Нишу, и окупиће укупно око 2000 ђака.