Сва слова писама која се користе у Србији на домену .RS

Помоћник министра за електронске комуникације у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, изјавила је у Библиотеци града Београда, на свечаном скупу Регистра националног интернет домена, поводом почетка регистрације IDN домена на домену .RS, да је веома важно да и на глобалној мрежи наша држава сачува језичке особености својих грађана.

„Регистрација IDN домена, интернет адреса које су себи садрже и слова којих нема у енглеском алфабету, почиње симболично на међународни Дан људских права, будући да ће од данас сви грађани Србије, као и привредни субјекти и институције, моћи да користе сва слова свог писма у онлајн адресама“, рекла је Рељин, подсетивши да се велики помаци чине на очувању националног идентитета на интернету већ десет година, прво увођењем .RS домена, а потом и ћириличног .СРБ.

Она је истакла да Министарство трговине, туризма и телекомуникација пружа континуирану инфраструктурну подршку активностима Регистра националног интернет домена, у складу са Споразумом који је закључен 2010. године, који дефинише Регистар као део националне електронске комуникационе инфраструктуре.

„Такође, Министарство спроводи инфраструктурне и законодавне активности, које омогућавају несметани рад Регистра и унапређење услуга које он пружа“, додала је помоћник министра.

Данас почиње регистрација .RS домена исписаних специфичним словима из припадајућих писама 13 језика. Поред било којег слова из српског језика, називи .RS домена ће моћи да садрже и сва слова из писма албанског, бошњачког, влашког, мађарског, немачког, ромског, румунског, словачког, словеначког, хрватског, црногорског и чешког језика. Тиме се .RS домен прикључује великој светској породици IDN домена, у оквиру којих је регистровано око 7,5 милиона IDN назива домена.