Стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља посебно значајна за безбедност деце у дигиталном простору

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је доношење Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља, потврда да је Влада Србије одлучна у учвршћивању снажног друштвеног одговора у превенцији и спречавању насиља над најмлађима и њиховој заштити и подршци.

„Посебно је значајно што је овај документ препознао дигитални простор као нови реалан контекст у којем су деца изложена насиљу и ризицима за њихову безбедност, социјалну сигурност и здравље, будући да је институционална подршка кључна за јачање безбедности деце на интернету“, истакла је Матић.

Она је подсетила да је са циљем заштите најмлађих у онлајн окружењу, Министарство трговине, туризма и телекомуникација у фебруару 2017. године успоставило Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је до сада имао више од 16.500 позива, упита и онлајн пријава, односно 3055 формираних предмета.

„Национални контакт центар за безбедност деце на интернету је институционални механизам који делује превентивно, саветодавно и реагује на пријаве угрожавања деце на интернету, у сарадњи са другим надлежним институцијама као што су Министарство унутрашњих послова, Тужилаштво за високотехнолошки криминал, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Центри за социјални рад и Домови здравља. Усвајање Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља свакако ће допринети да дигитално насиље буде додатно сузбијано, упоредо са подизањем капацитета институција да реагују благовремено и ефикасно“, поручила је државна секретарка.

Стратегију за превенцију и заштиту деце од насиља, за период од 2020. до 2023. године, са Акционим планом за 2020. и 2021, на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, усвојила је Влада Србије на седници одржаној 21. маја 2020.