Стефан Лазаревић: Чека се коначна одлука РРА о слободној фреквенцији

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић изјавио је данас да је став министарства да национална фреквенција која је остала упражњена гашењем телевизије „Авала“ треба да буде искоришћена за процес дигитализације, али да још није извесно да ли ће се то догодити будући да Републичка радиодифузна агенција још није донела коначну одлуку.

Лазаревић је Радио-телевизији Србије рекао да је предуслов таквог пренаменовања упражњене фреквенције да РРА у жалбеном поступку не додели ту фреквенцију некој телевизији.

Он је објаснио да је Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација израдило план расподеле чијим доношењем ће се та фреквенција предодредити да се користи за процес дигитализације, међутим тај правилник не може да буде усвојен пре коначне одлуке РРА.

Министарство је, како је објаснио, такође, у претходних годину дана завршило израду свих пројеката потребних за процес дигитализације, разрешило све недоумице и отворена питања која су кочила процес и успоставило ефикасне механизме координације између институција задужених за процес дигитализације.

„Ми смо од ЕУ добили опрему којом смо инсталирали иницијалну мрежу, али због непостојања слободних фреквенција не користимо сву опрему односно нисмо успоставили ту мрежу“, рекао је Лазаревић.

Према његовим речима, уколико би упражњена фреквенција била коришћена за процес дигитализације било би могуће остварити покривање 60 одсто територије Србије дигиталним сигналом за неколико месеци, а до краја године чак 80 одсто територије.

Он је подсетио да је процес дигитализације међународно преузета обавеза Србије, а да ће поглавље десет у преговорима са ЕУ које се бави телекомуникацијама бити једно од првих које ће бити отворено а да ће дигитализација бити предуслов за његово затварање.

„Уколико дигитализацију не бисмо завршили до 17. јуна 2015 велики број наших грађана који примају ТВ сигнал аналогним системом могли би да остану без ТВ сигнала, посебно је реч о грађанима у пограничним подручјима“, казао је Лазаревић.

Он је додао да процес дигитализације неће превише коштати грађане а да ће држава помоћи онима који су социјално најугороженији да спроведу прелазак на дигитални пријем.